Nu mai trăim de mult în primitivism și, totuși, încerc să-mi dau seama în ce secol trăiesc…

Nu poți trăi într-o sferă de cristal o viață întreagă, atât timp cât ești sănătos, în limitele normale impuse de mediu, de stilul de viață, de vâltoarea în care ești angrenat etc. Trăiești printre oameni și trebuie să te supui unor reguli ale societății, chiar dacă nu ești în totalitate de acord cu ele. Comunitatea, indiferent de mărimea ei se bazează pe reguli, indiferent că ne place sau nu. Nu putem fugi de ele, oricât am încerca și trebuie să ne amintim mereu, acele reguli simple și minime generale, care fac din noi Oameni, cu bun simț, cu respect, pentru că formele simple de respect conduc la respectul față de noi înșine. Regulile și formele de respect și bun simț le putem grupa pe categorii, în funcție de locul în care ne aflăm, în funcție de persoanele pe care le avem în jur, în funcție de conjunctură. Puterea de adaptare de la o categorie sau alta trebuie să fie o însușire firească, naturală.
Nu doresc să dau sfaturi celor care știu mereu ce au de făcut. Mi-aș dori doar să scot în evidență faptul că, unii dintre cei pe care îi am în imaginea mentală, uită deseori respectul de sine, pentru a-l transmite ulterior și celor din jur. Chiar nu are importanță dacă acea persoană este o persoană dragă sau nu, dacă este femeia de serviciu care din întâmplare curăță mizeria după tine și chiar nu este plătită pentru asta. Poartă-te frumos pentru că a fi OM nu-ți trebuie grade.
Se uită simplul salut la intrarea într-o încăpere sau o discuție, se uită același salut la plecare; s-a uitat de mult că folosirea limbajului licențios de față cu persoanele care nu vor a fi poluate fonic, este complet interzis. Se uită că trebuie să te adresezi frumos unei doamne și eventual să răspunzi atunci când ești întrebat. Nu-i adresa întrebări ce o poate leza, pentru că nici ea nu o face.
Se uită că într-o încăpere, nu se țipă mai mult decât poate suporta urechea unui om și nu poți asculta muzica la un volum maxim, dacă nu ești în afara spațiului locuit; mai mult de atât, nu poți obliga pe cineva să-ți suporte manelele dacă ești fan înrăit al acestora. Nu vorbi în timpul unui spectacol pentru că riști să pierzi esența. Dacă vrei să vorbești, nu mai intra în sală.
Cere-ți permisiunea de fiecare dată când vrei să faci ceva atipic și nu uita să-ți ceri scuze pentru fiecare greșeală. Nu te costă nimic, dimpotrivă câștigi mai mult respect.
Nu încărca natura cu mizeriile tale mai mult decât se poate ea regenera, pentru că Terra este casa ta, cea care îți dă cele necesare traiului și dacă tu o sufoci, te distrugi pe tine. În rest, iubește-te pe tine să poți primi iubire.

P.S.: Nu judeca pe nimeni! Doar Dumnezeu are acest drept!

Mi-ar plăcea să-ţi ştiu părerea...

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s