Nostalgie de … mărțișor…

În copilăria mea și a celor de o vârstă cu mine, iernile erau lungi, deseori prelungindu-se până spre sfârșitul lui martie, chiar și aprilie. Era perioada când vedeam nămeții mai mari decât gardul sau fulgii mari câzând pe ”năsuc” cu o frecvența ce acum, rareori o mai găsești. Astăzi este 28 de februarie și de fiecare dată, în această seară, mă cuprinde nostalgia acelor seri, din 28 februarie ale copilăriei mele (și a celor ca și mine). Seri marcate de bezna întreruptă de lumina lumânării, a lămpii cu gaz sau a focului trosnind în sobă (n.a. erau două ore de energie electrică pe zi). Erau serile când, inima tresărea de emoție și de grija de a pune mărțișoarele în ordine pentru doamna învățătoare și colegele de clasă, pentru că a doua zi, era 1 martie! Marcam venirea primăverii.
 Alegeam frumos din grămăjoara de șnururi păstrate an de an cu grijă pentru că erau puține și se găseau greu și le făceam fundiță, fără ajutorul nimănui, să pot avea satisfacția dăruirii. Uneori, șnururile vechi și ”ciufulite” le spălam, le pieptănam și le recondiționam pentru că nu puteam să concep ca cineva să rămână fără mărțișor. Un adevărat ritual, pe care îl respectam și îl simțeam cu sufletul. A doua zi, plină de fericire, număram zâmbetele oferite, mărțișoarele primite și observam de la distanță care dintre învățătoarele din școală avea pieptul cel mai plin de mărțișoare. Percepția copilăriei!

În unele regiuni, mărțișoare primesc fetele, în alte regiuni mărțișoare primesc băieții. Indiferent de zonă, regiune,  de obicei sau tradiție, vă ofer un gram de dragoste, din cantitatea de suflet, cu mireasma primăverii în eterna fericire! o primăvară frumoasă!

Foto: simout.com

 

Mi-ar plăcea să-ţi ştiu părerea...

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s