Școala din baruri …

Deunăzi, într-un ziar local, s-a publicat un articol însoțit de imagini video, cu privire la fenomenul absenteismului și frecventarea unor unități comerciale de tip “bar” din apropierea unităților școlare. Ei bine, în timp ce unii stau la școală, ceilalți preferă să joace ”o carte” la o cafea sau să se înveselească cu o bere. Evident că nici profesorii, nici părinții și mai ales Poliția, nu ar fi de acord cu așa ceva. Drept dovadă, că acel clip evidenția rușinea ce o poate păți un elev atunci când este prins de polițiști, fiind nevoit să dea declarații, să justifice conducerii liceului de ce a ales să petreacă acolo și nu în altă parte acea oră. Mai mult de atât, elevii respectivi îi pun în situații jenante și pe profesorii de la ora la care au chiulit și dovedesc și părinților că încrederea în ei e posibil să nu mai fie aceeași.
DAR… e un mare DAR aici… Cine este vinovat pentru toate acestea? Nu e primul articol de acest gen când tot ”noroiul” este aruncat doar pe elevii din preajma unui liceu. Logic că ei ar trebui să-și vadă de cursuri. Dar oare nu e un cerc vicios? Nu ar trebui mai întâi blamat faptul că, acele unități de alimentație publică au fost autorizate să funcționeze tocmai acolo? De ce credeți că și-au ales acel amplasament? E un prilej de câștig! În preajma fiecărei unități de învățământ sunt nenumărate unități de alimentație publică, baruri răsărite peste noapte, cu nume de cod, unde elevii se simt bine, iar poliția are frecvent activitate. N-am auzit scriindu-se despre amenzile date agenților economici că au  vândut țigări și alcool minorilor.
Legea prevede că aceste unități nu trebuie amplasate la mai puțin de 500 de metri față de unitățile de învățământ, mai ales cele care comercializează țigări și băuturi alcoolice și cu toate acestea ele funcționează chiar lângă gardul acestora. Autorizarea acestora s-a făcut cu mult după înființarea unităților de învățământ. Conform unei reguli din popor, ultimul venit ar trebui să plece sau în cel mai fericit caz, să nu mai vină. Profesorii nu pot rezolva singuri toate aceste cazuri. Sunt prea multe.

Este un cerc vicios: Autoritatea locală – Agentul economic – Școala – Profesorul – Elevul – Poliția – Legea. Punct și de la capăt! Restul e jurnalism!

Foto: commons.wikimedia.com

7 gânduri despre &8222;Școala din baruri …&8221;

  1. foarte bine sesizat acest aspect. cred ca la nivel de Primarie si Inspectorat se pot gasi solutii.majoritatea liceelor si scolior au in apropierea lor astfel de baruri, puburi.

  2. sunt ani intregi de când s-au înființat asemenea unități, timp în care se înmulțesc în loc să dispară. Se vor invoca mereu motive de genul libertatea întreprinzătorului etc. DAr, dacă e să nu îngrădim libertatea IMM urilor, atunci să nu atacăm mai mult decât trebuie doar una din părți și să luăm măsuri echitabile din toate direcțiile!

  3. `aceste unități nu trebuie amplasate la mai puțin de 500 de metri față de unitățile de învățământ` ..parca daca erau la 1000 de metri nu se mai ducea elevul sa`si cumpere tigari si sa bea o bere.. intr`o ora doua cat absentezi te duci la Odobesti la Taranciuc sa`ti cumperi tigari ..

  4. cine are chef de ducă, se duce chiar și mai departe, dar amplasartea atât de ispititoare a localurilor langa scoli perturba si distrage chiar si un elev cuminte care se incanta la o aventura de 50 minute ! Bine ar fi sa le inchida , dar si mai bne ar fi daca parintii si-ar juca rolul cu responsabilitate si ar verifica ce fac ai lor copii ! Prin urmare mă văd nevoit să mai adaug o za la acest lant al slabiciunilor , cu speranta ca nu te va supăra precizarea mea chiar dacă nu o însușești , Alexandra ! ( vezi am renunțat la acel ”doamnă” rece, dar să știi rămân politicos 😀 )

  5. Nu am implicat prea mult părinții în această postare pentru că,majoritatea lor,muncesc foarte pentru a le asigura nevoile. Așa că, ține de conștiința personală să aleagă sau nu ce e în jur! Pentru restul 🙂 mulțumesc

  6. calitatea de parinte ii obliga sa stie mereu ce le face descendentul ! Nu vorbesc in necunostinta, am gasit copil pe care parintii il stiau in clasa a 12-a , el ramasese repetent in a 10-a si desi nu s-a mai inscris la cursuri in cei 2 ani cerea bani de la parinti de naveta , carti, fondul clasei, pachetel fara a fi elev ! E VINA PARINTELUI !

Mi-ar plăcea să-ţi ştiu părerea...

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s