Oferta-i mare, dilema-i veșnică…

Economia de piață are avantajele și dezavantajele ei. Într-un sistem centralizat, unul dictează, ceilalți execută… într-un sistem așa zis liber, fiecare poate oferi câte ceva consumatorului, ținând cont de o piață concurențială. Nu am de gând să vă țin vreun curs de economie, dar cei care au trăit în perioada dinainte de 1990, știu că atunci când găseam ceva la magazin, nu făceam mofturi. Luam ce găseam și oricum peste tot pe unde mergeam prin țară, găseam că toate produsele dintr-o categorie aveau același preț. Era un fel de avantaj pentru consumatori, dar tot degeaba dacă nu prea aveam de unde alege. Acum avem de unde alege. Oferta este nelimitată. Buzunarele sunt și ele după posibilități. Fiecare cumpără ce-și permite. Important e că nu mai dispar portocalele și nici bananele de sărbători.

Când oferta e bogată, cresc dilemele consumatorului. Oare ce să cumpăr? Portocale normale sau negre de Sicilia? Roșii de Grecia sau de Italia? N-aveți pui din Franța? curcanul e tocmai din S.U.A? fasolea e modificată genetic sau nu?

Nu mai așteptăm luna mai pentru căpșuni, le putem mânca din februarie. Nu mai așteptăm septembrie-octombrie să mâncăm struguri, mâncăm tot timpul anului și nu mai așteptăm cu nerăbdare luna august să mâncăm un pepene mare pentru că piața acum e deschisă și în Turcia se coc mai devreme. Chestiunea asta îmi place mult… mai puțin îmi place incertitudinea despre ce anume mănânc.

Bluza asta nu mai este în trend, o aleg pe cea bufantă… pantofii nu au platforme sau tocuri de 10 cm și nu sunt verde-smarald… Au dispărut opincile de pe piață J și cămășile țesute din borangic sau bumbac.

Dilema crește din ce în ce mai mult… și la unii a crescut atât de mult încât au ajuns să te întrebe prin microbuz dacă îi poți ajuta să se poată hotârî: ”oare ce fel de flori să-i duc unui bâtrân de 80 de ani? Garoafe sau trandafiri?; dar cum să fie buchetul? Mare sau mic?; albe sau roșii? Cu coada scurtă sau coada lungă? ”… și tot așa, ca într-un șir infinit de cauze care generează efecte și efectele devin cauze, în ciclul economic nesfârșit de ofertă diversă.

Alege! E dreptul tău! 🙂

Imagine

Mi-ar plăcea să-ţi ştiu părerea...

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s