Autismul… boală genetică sau contemporană?

Imagine
Foto: http://www.conectingwithoutwords.com

Cercetătorii spun că autismul este o tulburare a creierului care interferă cu dificultatea de a comunica și a relaționa cu cei din jur. Semnele acestei boli apar frecvent înaintea vârstei de 3 ani și afectează modul în care copilul percepe și prelucrează informația senzorială.

Trecând peste aspectele medicale și de cercetare, care continuă și în prezent spre găsirea unor soluții prin care persoanele să fie ajutate să se descurce independent, cum prevenim sau rezolvăm cazurile de ”autism” ce afectează o parte din populația de vârstă mai mare de 3 ani – adolescenți, persoane adulte, bătrâni? Există în rândul persoanelor normale numeroase cazuri în care lipsa de comunicare și incapacitatea de relaționare este adoptată ca fiind ceva firesc.

Consider că anumite forme ale autismului le putem dobândi și noi, foarte ușor printr-un simplu ”clic” la nivelul creierului, prin trăirile emoționale zilnice.

Incapacitatea de a comunica poate interveni prin orice blocaj emoțional, la orice neînțelegere cu părinții, cu prietenii, cu copiii noștri sau în alte situații. Gândim scenarii, avem o lume intrinsecă, nu ne mai pasă ce există în jurul nostru, refuzăm să mai credem… refuzăm pentru că suntem dezamăgiți și nu mai acceptăm nimic din ce ne-ar putea face rău. Construim ziduri și devenim neînțeleși. Există însă și persoane deschise, care sunt la fel de greșit înțelese, pentru că cei din jurul lor suferă de preconcepții, bine înrădăcinate. Totul ține de individ și capacitatea de a prelucra informația.

Așa cum un copil bolnav de autism poate mânui cu ușurință un computer și se afundă într-un joc virtual fără multe dificultăți, tot așa un copil normal poate deveni ”autist” abuzând de același computer care îl depărtează de lumea reală și îl determină să rupă comunicarea cu cei din jur. Desigur că, aceste cazuri sunt mult mai ușor de rezolvat și nu trebuie instituționalizate. Dar devin din ce în ce mai frecvente și trebuie să ne îngrijorăm.

Toate problemele se pot rezolva prin comunicare, răbdare, implicare și toleranță. Orice formă de comunicare și de relaționare intra și interpersonală, pot face viața individului mai frumoasă.

Astăzi este Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului. Să mărșăluim atât pentru cei care suferă de această boală, cât și pentru cei care aleg să fie rupți de realitate.

Mi-ar plăcea să-ţi ştiu părerea...

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s