Un zâmbet şi o vorbă bună, minune sigură…

Idei preconcepute despre oameni se descoperă mai mereu în mintea semenilor noştri. În multe discuţii apar mereu judecăţi despre etnii, culturi diferite, despre orice ar părea „anormal” în interiorul unei majorităţi. Se tot vorbeşte despre reticenţa populaţiei secuieşti de a se integra în normalitatea românească şi greutatea românilor de a se adapta în interiorul acestei minorităţi. Părerea mea este că o judecată generală nu poate fi făcută.

Există indivizi şi grupuri. Orice grup are indivizi cu personalităţi diferite, din orice minoritate sau majoritate ar face parte. La nivel politic, deciziile se iau deseori fără să se cunoască părerea indivizilor obişnuiţi şi uneori ei se conformează fără să fie întrebaţi dacă doresc asta.

Nu este prima dată când petrec câteva zile în locuri cu populaţie minoritară. Aceste zile au fost pentru mine un fel de „SPA” printre oameni de culturi diferite. Am fost în ţinutul secuiesc, am oferit un zâmbet şi energie pozitivă, mi s-a vorbit în româneşte şi am fost tratată cu respect.

Am ajuns apoi în ţinutul şi “mai” mixt al Sighişoarei, unde am oferit acelaşi lucru şi am primit şi mai multă căldură: căldura şemineului, mâncare caldă, suveniruri frumoase, cafea gratis, iar Ildiko, vânzătoarea de la care am cumpărat cârnaţi tradiţionali ungureşti a fost cea mai caldă femeie pe care am întâlnit-o până acum şi care m-a îmbrăţişat cu rugămintea expresă să revin.

Orice om, indiferent dacă e maghiar, german sau român, îţi poate deveni prieten dacă ştii cum să-i zâmbeşti sau să-i vorbeşti. Respectul atrage întotdeauna respect din flacăra sufletului!

Omul ca fiinţă este doar CONŞTIINŢĂ!

P.S. „Exact, exact, nu stiu ce era in capul meu, dar mi-amintesc cu drag acea zi din aprilie 2013 (foto), de la Miercurea Ciuc, pe langa gard, pe langa autocar, pe carare, pe carare … ! Cred ca din cauza placintelor”

miercureaCiuc

2 gânduri despre &8222;Un zâmbet şi o vorbă bună, minune sigură…&8221;

Mi-ar plăcea să-ţi ştiu părerea...

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s