Pluta și stejarul…

Imagine

De ceva vreme observ că îmi place să folosesc cuvântul ”plută”. Nu neapărat de la vechea vorbă populară ce definește un om simplu, naiv sau credul ”venit cu pluta… pe oricare apă”, ci mai degrabă gândindu-mă la ceva impermeabil, care nu mai poate absorbi nimic, încăpățânat peste măsură și asupra căruia mai trebuie din când în când acționat vreun tirbușon.

Și pentru că tot veni vorba despre tirbușon, trebuie neapărat să amintesc faptul că pe 20 aprilie 2013, bloggerii vrânceni au fost invitați la un eveniment cu totul deosebit organizat de Vincon, în urma căruia vor degusta vinurile și vor vizita cramele și Beciul Domnesc. Deci, musai trebuie să scoatem dopurile cum trebuie, nu de alta, dar am auzit spunându-se că dacă înghiți niscaiva bucăți de plută te ia durerea de stomac. Deci nu trebuie să ne ia durerea de stomac și ca sa fie ziua mai frumoasă, să vă reamintesc ce e cu această plută.

Pluta este o substanță densă și foarte ușoară pe care o produce o specie de stejar mediteranean – quércus súber. Stejarul de plută crește pe suprafețe de 2,5 milioane de hectare în Europa (Portugalia, Spania, sudul Franței) și Africa de Nord (în special Algeria). Portugalia detine 50% din producția mondială și în această țară este interzisă tăierea Stejarului de plută ,excepție făcând doar arborii bătrâni și improductivi.

Scoarța stejarului de plută este groasă și neregulată. Pe măsură ce scoarța copacului se îngroașă ea poate fi recoltată (prima dată la 25 de ani), apoi la fiecare  9-10 ani, în funcție de calitatea plutei, care depinde de precipitații. Grosimea optimă a scoarței pentru recoltare este de 30 mm, pentru că în general un dop de plută are 24 mm. Recolecția plutei nu dăunează arborelui, acesta având capacitatea de a produce o nouă scoarță, pe toată durata vieții lui, în medie de 200-250 de ani.

Acestea fiind zise, ne rămâne să protejăm tot ce se poate proteja, iar noi să scoatem dopurile de plută sau ”plutelor” de câte ori putem!

Imagine

Un gând despre &8222;Pluta și stejarul…&8221;

Mi-ar plăcea să-ţi ştiu părerea...

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s