”Să fac mai mult pentru sufletul meu și să dau și altora”…

Anual, pe 22 aprilie se sărbătorește Ziua Internațională a Pământului, ziua în care s-a născut mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător. Ziua Internațională a Pământului a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970 cu scopul de a determina clasa politică să-și manifeste interesul pentru mediul înconjurător, iar în primul an a fost celebrată de circa 20 milioane de cetățeni. În prezent, Ziua Pământului este o manifestare de amploare a omenirii, celebrându-se în toate țările pentru un viitor mai bun al planetei.

Și pe meleagurile noastre vrâncene sărbătorim anual Ziua Internațională a Pământului, printr-o serie de manifestări cu caracter diferit ce durează aproximativ o săptămână. Seria manifestărilor se include în proiectul inițiat de prof.dr. Nicolae Damian, ”Simpozionul Național Ziua Pământului” și anul acesta a împlinit șapte ani de existență. Primele șase ediții s-au desfășurat la Mărășești datorită sprijinului deosebit acordat de Emilian Brașov, regretatul primar Vlase Constantin și Casa de Cultură ”Emanoil Petruț”, anul acesta sesiunea de comunicări a simpozionului desfășurându-se la Adjud, la Casa de Cultură ”Tudor Vornicu” cu sprijinul autorităților locale.
Sesiunea de comunicări din cadrul proiectului a reușit să adune laolaltă oameni de știință, exploratori, oameni de cultură, nume cu valoare națională și internațională.
Dacă în edițiile trecute am călătorit prin zonele polare cu ajutorul regretatului explorator polar Theodor Negoiță, prin cele mai adânci peșteri prin intermediul speologului Cristian Lascu, prin cele mai aride deșerturi cu ajutorul lui Alin Totorean, în acest an am avut onoarea să călătorim prin intermediul invitaților noștri, pe alte meleaguri foarte interesante și aproape inaccesibile ochiului uman.
Am călătorit prin univers cu ajutorul lui Adrian Sonka, cercetător la Observatorul Astronomic București, pe munții sacri ai lumii, prin Mongolia, prin deșertul Australiei, prin Atacama, prin Etiopia datorită lui Alin Totorean, explorator solitar; am călătorit și împărtășit experiențe de prin Noua Zeelandă, Thailanda, Madagascar, India, Cuba și alte țări exotice ghidați  de globetrotter-ul Costin Ștefan, și am escaladat cei mai înalți munți din lume, în special Everestul cu ajutorul alpinistului David Neacșu, întâlnire ce marchează 10 ani de la prima expediție integral românească pe acest munte.Toate acestea sunt posibile doar dacă participi la această sesiune de comunicări științifice, iar experiența întâlnirii cu acești oameni te încarcă pe viață cu cel mai bun simț al valorii.
Nu avem cum să uităm pe ceilalți invitați care au luat cuvântul precum: Conf. Univ.dr. Costică Neagu, prof.dr. Damian Nicolae, prof univ. dr. Gabriela Macovei (Univ. Alex I. Cuza Iasi; specialist în toponimie), prof. Iorga Cătălin, prof.Cătălin Mocanu, prof. Dr. Dogaru Gicu Valentin, prof. Dr. Alexandra Tătaru, prof. Florin Micu Iliescu, , prof. dr. Viorel Paraschiv –Iaşi și directorul casei de Cultură ”Tudor Vornicu”, prof. Catana Ion.
 simpozion2
Ediția a VII-a va fi continuată anul viitor și așa cum cunosc eu implicarea colegului meu Nicolae Damian și a colaboratorilor săi, cu sufletul și pasiunea geografului atașat de planeta Terra sunt convinsă că voi întâlni oameni la fel de minunați ce au multe de împărtășit și vă adresez tuturor de pe acum invitația de a participa. ”Să facem mai mult pentru sufletul nostru și apoi să dăm și altora”, așa cum ne sfătuiește exploratorul Alin Totorean.

Mi-ar plăcea să-ţi ştiu părerea...

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s