Și mai rămân doar amintirile …

Nu poți fi profesor dacă nu te poți atașa de elevii pe care-i îndrumi. Dincolo de calitățile și competențele în specialitate, psihologia copilului trebuie să fie în bagaj tot timpul. Să știi să te uiți în ochii lor și să le citești sufletul. Să știi că pentru fiecare există o soluție. Te doare fiecare neputință de a îndrepta lucrurile și trebuie să știi să treci peste orice îndârjire a lor de a accepta sfaturi, pe care adulții la rândul lor le-au primit. Nu trebuie să-i forțăm să treacă mai repede peste etape, deși de multe ori în ultima vreme, ei înșiși parcă se grăbesc să le depășească cu saltul unui săritor cu prăjina. Ei trebuie să știe că voința, consecvența, răbdarea trebuie să le fie tot timpul alături. Să știe că superficialitatea trebuie înlocuită cu profunzimea, că dragostea și pasiunea trebuie canalizate pe acele cărări luminate doar pentru ei și familia care le este aproape.
Ca profesor te lupți să fii obiectiv și să îi ai pe toți cei cu care lucrezi alături. Nu poți mulțumi pe toată lumea și un profesor nu este Dumnezeu. Nu le știe pe toate și chiar el însuși are nevoie de motivație și afecțiune.
Cu fiecare generație ce pleacă, din pedagog se rupe o bucată de suflet și cu tristețe se uită cum pleacă cei care i-au dat un zâmbet de împlinire, dar trebuie să-și adune din nou forțele să se roage mai departe pentru binele tuturor. Generații după generații, pleacă și vin și de fiecare dată lacrimile curg și se usucă la loc. Și uite așa, timpul trece prin noi și noi prin el precum ”nisipul spulberat de vânt” și mai rămân amintirile sau realizările ce peste an se întorc, în cazuri fericite,  cu câteva rânduri ce se termină cu ”mulțumesc”.
Dragi elevi, voi ce de mâine începeți examenele maturității, să aveți tot succesul de partea voastră, iar peste ani când veți ajunge ce vă doriți să nu uitați că tot timpul v-a fost aproape cineva care v-a vrut binele! Toată dragostea!
P1020667

Mi-ar plăcea să-ţi ştiu părerea...

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s