Modificări demografice urbane în România

Multă lume ştie că vara aceasta s-au publicat datele Recensământului Populaţiei şi locuinţei efectuat la 20 octombrie 2011! În acele zile a fost o întreagă nebunie! Conferinţe de presă şi toată mass media a făcut „boom”! S-au publicat prin presa scrisă sau virtuală diverse comunicate, date, creşteri, scăderi, rapoarte!

Ei bine, astăzi, am avut şi eu nevoie să actualizez nişte texte cu nişte date şi am constatat că datele statistice oficiale care s-au primit, precum şi comunicatele sau articolele de presă, nu sunt suficiente şi prea brute. Nu am găsit ce căutam. Aşa că am mai calculat eu niţel nişte procente şi am refăcut nişte clasificări, că doar nici la LOTO nu ai cum să câştigi din prima, cu un bilet simplu. Ar fi chiar culmea să îţi pice toată suma pleaşcă şi fără muncă :D.

Astea fiind zise, să trecem la treburi serioase.

Populaţia României  a scăzut cu 1.559.333 de locuitori din 2002 până în prezent. Aţi aflat că acum e aproape 20 de milioane, mai precis 20.121.641 locuitori. O dată ce scade populaţia, scăderile se pot observa la mai mulţi indicatori, precum rata natalităţii sau a bilanţului natural, dar se produc  modificări şi în structura populaţiei. De pildă am constatat că a scăzut ponderea românilor de la 89,5% la 83,45%, a maghiarilor de la 6,6% la 6,1%, dar şi a germanilor de la 0,3% la 0,1% în cadrul populaţiei totale, în timp ce a crescut uşor populaţia rromă, de la 2,5% la 3,08%. Cu siguranţă, aceste descreşteri nu se datorează neapărat scăderii natalităţii, cât mai ales pe fondul creşterii migraţiei externe, în ţări precum Spania, Anglia, Italia, mai puţin Germania, toate bazate pe fondul crizei economice şi deplasării forţei de muncă a populaţiei active spre ţări cu economie stabilă.

Populaţia urbană în România reprezintă 53,96% din populaţia totală şi locuieşte în 320 de oraşe ce totalizează 10.858.790 locuitori. Lipsa investiţiilor în oraşele mici şi mijlocii, disparităţile economice regionale, lipsa polilor economici de dezvoltare regionali, determină depopularea multor oraşe ale ţării, fie datorită unui curent migraţional către capitală, fie către alte spaţii europene, dar şi o retragere a unui segment de populaţie, mai ales cel din rândul populaţiei de peste 60 de ani, către mediul rural, departe de zgomotul urban. Desigur că, factorii demografici dinamici au caracter zonal şi local.

Din anul 2002 şi până în prezent, s-au produs modificări şi în clasamentul aşezărilor urbane după numărul de locuitori. Descreşterile populaţiei urbane pe fondul dinamicii naturale sau a mobilităţii teritoriale au declasat anumite oraşe, din punct de vedere demografic.

De exemplu, la categoria oraşelor de peste 200.000 locuitori, municipiul Constanţa trece de pe locul al doilea, pe locul al cincilea, pe primul loc fiind în prezent municipiul Cluj-Napoca ce a cunoscut în ultima perioadă şi o evidentă creştere economică. Din categoria oraşelor de mărime demografică mijlocie, între 100.000-200.000 locuitori, oraşele Focşani (79.315 locuitori) şi Rm. Vâlcea, trec la categoria inferioară cu o populaţie de sub 100.000 de locuitori.

Categoria oraşelor mici şi foarte mici este cea mai numeroasă, totalizând un număr de 279 de oraşe, reprezentând 87,1% din numărul total al aşezărilor urbane din România (vezi Fig. 1 şi Fig.2).

fig1urbanCel mai mare oraş rămâne capitala ţării Bucureşti, cu puţin peste 1,8 mil de locuitori, iar cel mai mic este oraşul Băile Tuşnad, cu 1641 locuitori.

Conform datelor Recensământului din anul 2011, din punct de vedere demografic se disting următoarele noi categorii de oraşe:

–   municipiul Bucureşti, cu puţin peste 1,8 mil. locuitori;

–    oraşe cu populaţie cuprinsă între 200.000 şi 350.000 locuitori: Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Constanţa, Craiova, Braşov, Galaţi, Ploieşti;

–    oraşe cu populaţie cuprinsă între 100.000 şi 200.000 locuitori: Oradea, Brăila, Arad, Piteşti, Sibu, Bacău, Târgu Mureş, Baia Mare, Buzău, Botoşani, Satu Mare;

–    oraşe cu populaţie între 50.000 şi 100.000: Râmnicu-Vâlcea, Drobeta-Turnu Severin, Suceava, Piatra Neamţ, Târgu Jiu, Târgovişte, Focşani, Bistriţa, Tulcea, Reşiţa, Slatina, Călăraşi, Alba Iulia, Giurgiu, Deva, Hunedoara, Zalău, Sfântu Gheorghe, Bârlad, Vaslui, Roman;

–    oraşele mici: Turda, Mediaş, Slobozia, Alexandria, Voluntari, Lugoj Feteşti, Sighişoara, Fălticeni etc. sau foarte mici: Bereşti, Borsec, Băile Govora, Vaşcău, Solca, Nucet, Băile Tuşnad ş.a.

fig2urban Sursa: Calculaţii proprii; Analiza comparativă proprie a Recensământului Populaţiei 2002 şi 2011, Institutul Naţional de Statistică, Bucureşti.

3 gânduri despre &8222;Modificări demografice urbane în România&8221;

  1. multumesc pentru informatie, nu stiam ca cel mai mic oras este Băile Tuşnad, cu 1641 locuitori! Poate ma intreaba cineva la concursul Vrei sa fii miliardar, ca la LOTO nu intreaba!

Mi-ar plăcea să-ţi ştiu părerea...

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s