“Metroul englezesc” plimbă turismul rural şi agroturismul …

sigleCum pe unde?! Pun pariu că în toată ţara, că doar legislaţia e unică şi niciodată nu se respectă. Mai mult de atât, sunt atât de multe “facilităţi” încât pensiunile au ajuns chiar, nu numai să nu mai facă parte din organizaţii specifice, dar nu se mai înregistrează nici măcar în datele statistice!

De ce s-ar mai înregistra atât timp cât fluxul turistic nu înclină balanţa decât pe deficit şi cheltuielile cu taxe şi impozite sunt mai mari decât încasările dintr-un an? Ce rost ar mai avea să faci planuri de afaceri eficiente, dacă statul te “jecmăneşte” şi nu te ajută să te dezvolţi?

Să presupunem că obţii fonduri nerambursabile, îţi construieşti o pensiune, o dotezi în ce stil vrei şi aştepţi turiştii! Care turişti? Aia care i-ai chemat prin promovarea care ţi-ai făcut-o! 🙂 Vacanţele la pensiunea ta vor fi mai multe dacă te înregistrezi pe un domeniu în care orice turist te va găsi cu un click! Da, dar în cazul ăsta, pe bune că trebuie să figurezi în datele oficiale precum că prestezi activităţi turistice, să achiţi taxele şi impozitele şi ajungem de unde am plecat! Cum o dai, tot nu-ţi ies socotelile! Tot trebuie să încalci legea şi pleci cu metroul… în lume, căpiat!

pensiuniagroturismDacă v-am zăpăcit cumva, aflaţi că şi eu m-am cam zăpăcit în cercetarea mea după o bază de date oficială a ofertei turistice rurale din Vrancea. NU vreau deloc să compar cu celelalte judeţe (pentru că nu aş mai termina de scris), dar oricum oferta altora e mult mai generoasă.

În ultimii 15 ani am studiat destul de mult “terenul” turismului rural şi al agroturismului, atât la modul teoretic, cât şi la modul aplicativ. Am mers deseori pe teren culegând date suplimentare faţă de cele găsite în surse bibliografice sau obţinute de la diverse instituţii. Recent am fost nevoită să reiau cercetările şi să-mi reînnoiesc într-un fel stocul de date.

Stupoare! Numărul unităţilor de cazare, în loc să crească, aşa cum s-a cam văzut cu ochiul liber, a „scăzut” dramatic. Conform datelor statistice oficiale din anul 2011, numărul pensiunilor era de  23 de unităţi. Conform datelor ANTREC, există doar 2, din care una în niciun caz nu e din Lepşa.

 antrec antrec3

Pe atunci, preşedintele filialei Vrancea a A.N.T.R.E.C, spunea că date oficiale nu există pentru că proprietarii de pensiuni nu vor să plătească taxe la Asociaţie, lucru confirmat de altfel şi din întrebările directe, proprietarii preferând să se promoveze singuri. Acelaşi preşedinte de atunci, a rămas şi astăzi şi mă întreb de ce, pentru că din punctul acesta de vedere nu a promovat absolut deloc Vrancea.  A împărţit doar pliantele tipărite cu ajutorul diverselor fonduri europene şi a mai semnat prezenta la diverse cursuri şi seminarii. Dacă îl întrebi câte pensiuni turistice rurale are Vrancea, îţi va răspunde acelaşi lucru: NU ŞTIU.

antrec5Dar cine ştie? ANTREC?

 Cine este A.N.T.R.E.C?

Este o organizaţie neguvernamentală, apolitică, membră a Federaţiei Europene de Turism Rural – EUROGITES, fiind recunoscută pe plan naţional şi internaţional ca lider în dezvoltarea turismului rural românesc, în încurajarea conservării ecologice şi păstrarii culturii tradiţionale româneşti.

Dai un search pe Google şi cu un singur click te documentezi despre programele “Vacanţa la ţară” care tocmai şi-au updatat calendarul de toamnă, în program fiind inclus şi judeţul Vrancea, reprezentat de acelaşi preşedinte ca şi în anul 1998, când am fost eu prin vizită pe la sediul dumnealui. În acest program nu este inclusă nicio manifestare vrânceană şi nicio o pensiune care să aştepte turiştii (dacă te uiţi mai spre stânga, Vacanţele cu Farmec sunt pe la “Ciocăneşti”- muzeu în aer liber :)

manifestariantrecVi se pare că exagerez? Nu exagerez.

Merg mai departe şi constat că, într-un fel, pensiunile înregistrate pe harta ANTREC şi-au “făcut bagajele” şi s-au mutat pe un site făcut printr-un program European.

Dacă pe toate site-urile de profil, la o simplă căutare “pensiuni agroturistice Vrancea”, nu găseşti mai mult de 10 pensiuni din care să alegi, iată că aici numai să te apropii de hartă şi dintr-o dată vezi un număr de 60 de pensiuni. Un pas mic pe un site, un pas mare pentru judeţ!

cazarepensiuni BUUUUUN! 60 de pensiuni? Şi-atunci de ce „minte” statistica? (vezi grafic – capacitatea totală de cazare). Asta înseamnă că dacă pe tot parcursul anului 2011 au sosit doar 167 de turişti străini în Vrancea, în mod oficial, putem înmulţi numărul cu 3? Dacă statistic vorbind, am găsit în jur de 10 mii de înnoptări pentru un număr de 23 de pensiuni, pot multiplica cifra pentru 60 de pensiuni? Şi ce sursă citez? (n.a. oricând mergem pe teren să numărăm: 1, 2, … 60… 300. … 1000?).

grafic

De menţionat că în afară de zona Tulnici-Lepşa, alergi prin Vrancea toată, fără să ai unde să te cazezi, apelezi la mila cetăţenilor; dar dacă eşti din afara judeţului, să nu mai cauţi pe internet. Cauţi degeaba! Nu există! Au falimentat! Poate că rezista noua vinărie de pe la Urecheşti!

Cum se promovează potenţialul turistic vrâncean pe site-ul ANTREC? Aşa:

monumentenaturaProbabil pagina a fost îmbunătăţită de acelaşi promoter, care trecuse pe la Festivalul Viei şi Vinului şi a confundat Monumentul din Piaţa Unirii cu un veritabil Monument al naturii (s-o fi gândit la un morcov gigant?)

Cum se promovează turismul pe site-ul Consiliul Judeţean?

Puteţi citi şi voi, eu doar spicuiesc (am îngroşat chiar şi ce e important)…

“…Dezvoltarea turismului este garantată de promovarea unor proiecte privind reabilitarea şi echiparea edilitară a zonelor turistice, stimularea iniţiativelor private în turism, îmbunătăţirea structurii informaţionale privind oportunităţile turistice, conştientizarea populaţiei asupra avantajelor şi implicaţiilor agroturismului, protecţia mediului, consultanţă pentru diversificarea turismului de afaceri, asistenţă individuală pentru turismul de vânatoare şi pescuit.
……………………

  Călătorule,
… Este bine să ştii, călătorule
, că Vrancea pastorală este şi în prezent deţinătoarea vechilor meşteşuguri populare tradiţionale: oieritul, caşul afumat, cioplitul lemnului (mica dogărie, tiparele şi păpuşarele de caş, troiţele, obiectele gospodăreşti), olăritul… etc……. din Nereju, Nistoreşti, Spulber şi a autenticelor măşti tradiţionale din Nereju, Năruja, Vintileasca, practicate în special în zona montană, prelucrarea artistică a răchitei, papurei la Suraia şi nu în cele din urmă meşteşugul vinului cu excelentele sale soiuri autohtone reunite într-o salbă de podgorii şi crame de prelucrare, stocare şi degustare, renumite, cum sunt: Coteşti, Jariştea, Odobeşti şi Panciu cu al său vestit vin spumant, reunite într-un străvechi “Drum al Podgoriilor”, meşteşuguri practicate în zonele de deal şi de şes ale Vrancei, justifică pe deplin invitaţia noastră de a le cunoaşte îndeaproape, parcurgând cu răbdare încântătoarele trasee turistice presărate cu cochete pensiuni ale căror arhitectonici inspirate şi condiţii de găzduire deosebite, pot constitui loc de odihnă pentru tine.

…………………………..După un astfel de drum, încărcat de simboluri şi semnificaţii istorice şi culturale, este momentul să te odihneşti un pic în liniştea sălilor de lectură ale Bibliotecii Judeţene “Duiliu Zamfirescu” din capitala Vrancei, Focşani. …

Este momentul să te odihneşti un pic în liniştea sălilor de lectură pentru că rămânem încă la stadiul de teorie şi Utopie!

Având în vedere că eu încă mai cercetez care sunt alternativele de dezvoltare locală, de unde să încep analiza? De la utopia cu cabanele din muntele nostru sălbatic?

P.S. : Pentru susținerea unor demersuri în acest domeniu s-a creat Grupul de Advocacy pentru Pensiuni (GAP), realizat de către Asociația de Ecoturism din România, Asociația Națională pentru Turism Rural, Ecologic și Cultural (ANTREC) și Asociația Cele mai Frumoase Sate din România (ACFSR). (www.antrec.ro)

Laughing out loud!

CHIAR ÎMI DORESC SĂ FIE REVITALIZAT TURISMUL RURAL! RĂMÂNE DE VĂZUT CU CINE!

8 gânduri despre &8222;“Metroul englezesc” plimbă turismul rural şi agroturismul …&8221;

      • parca vad ca depasesti limitele orasului cu „deranjatul’! :d

      • din pacate pentru ei, cei de la nivel national si judetean, ar trebui sa ia masuri serioase in ce priveste acest domeniu fantastic, care a scos din impas economic multe tari! E ca in proverbul „avem o tara frumoasa, dar…?”. AVem potential, dar…? Facem suprapromovare pe zona Bran-Moeciu, Valea Prahovei si ceva Ardeal… restul promovarilor, din pacate raman la stadiul de teorie in lucrarile de specialitate si nu la stadiul concret, practic! Am investit mult in „frunze”.

  1. pescuitul, mai ales pescuitul la crap unde in 2012 Romania a reusit sa castige titlul mondial la aceasta disciplina, poate ajuta categoric la dezvoltarea turismului, mai ales a celui tematic.

Mi-ar plăcea să-ţi ştiu părerea...

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s