Vine sau nu vine?… iată un răspuns!

Proiectat aseară pentru ziarul adevărul, din care s-a publicat un fragment (http://adevarul.ro/locale/focsani/foto-video-zona-vrancea-produce-90-cutremurele-tarii-1_526a3c8fc7b855ff567adf45/index.html) m-am hotârât să public, astăzi şi aici, tot articolul pentru a mai linişti o parte dintre prietenii mei, încă neliniştiţi. 🙂  Dacă nici după asta nu v-am lămurit, nu vă pot sfătui decât să nu mai deschideţi televizoarele, pentru că Monica Tatoiu şi alţi invitaţi permanenţi la „tocşouri” încă mai au nelămuriri cu privire la procesul de subducţie şi încă se mai întreabă dacă se propagă până la noi unda seismică din Japonia. L.O.L

„Citesc mai mereu în presă şi mai văd uneori la televizor, multe ştiri legate de cutremurele vrâncene! Tehnologia performantă ne dă posibilitatea să măsurăm cutremurele cu grade mici de magnitudine şi la orice mişcare bruscă a acului de peste 2 grade, staţiile seismice raportează fenomenul. Raportarea este normală, că doar nu degeaba au fost utilate cu tehnonologie aceste staţii! Sisteme de alertă sunt proiectate să închidă în timp util centrala atomoelectrică de la Cernavodă care, situată pe o falie de propagare a undelor seismice se poate „zgudui” şi periclita vieţi omeneşti. De asemenea, sistemul de avertizare mai poate fi util pentru unităţile sanitare. Doamne fereşte să se închidă curentul într-o secţie de chirurgie în timp ce chirurgul operează un pacient pe moarte! Ce ai zice să te afli în locul lui? Cutremurele nu pot fi prevăzute deocamdată! Tehnologia permite doar să intercepteze unda seismică în timpul propagării ei, înainte să fie resimţită de către oameni!

Dar, chiar nu trebuie să relatăm în presă orice cutremur de magnitudine cuprinsă între 2 şi 3 grade, pentru că în mod real acestea chiar nu sunt simţite şi nu are rost să panicăm oamenii neştiutori. În foarte rare cazuri, chiar, cutremurele de magnitudine cuprinse între 4 şi 5 grade sunt simţite în momente de linişte şi mai ales spre seară, când toate zgomotele şi vibraţiile provocate de factorii externi se mai liniştesc.

Nu trebuie să fii specialist geofizian, ci poţi fi un simplu geograf ca şi mine ca să poţi transmite simplul fapt că a locui în Vrancea, înseamnă că trebuie să te resemnezi şi că te poţi aştepta oricând la zguduituri. Şi, oricine ţi-ar putea spune că, aceste zguduituri este bine să se întâmple cât mai des, măsurate la magnitudini de până în 5 grade pentru a nu da posibilitatea zonei hipocentrale să acumuleze prea multă energie.

Îngrijorător ar fi faptul de a nu se declanşa aceste energii, iar în momentul în care nu aţi simţi prea multă vreme un cutremur, să nu vă culcaţi pe urechea dreptă că s-a terminat manifestarea tectonică.

Tectonica plăcilor este activitatea care caracterizează pământul (scoarţa terestră) încă de la începuturile ei şi atât timp cât plăcile se vor mişca pe materia de sub scoarţă, oamenii vor simţi zguduiturile manifestate de aceste mişcări.

Planeta este vie şi orice manifestare a ei trebuie primită. Noi am venit ultimii pe Terra şi Terra are nevoie de echilibrul impus de ea însăşi şi nu de dorinţele noastre!

Cutremurele vrâncene se propagă pe linii de falie spre Moldova, Dobrogea sau spre Bucureşti-Zimnicea. Deseori, pagubele sunt mai numeroase spre zonele exterioare ale faliilor, aşa cum îmi place mie să spun că se manifestă „efectul de bici”, fapt dovedit la cutremurul din 1977 când oraşul Zimnicea practic, a fost ras definitiv şi reconstruit de la capăt.  Nu am idee ca cineva de prin Banat sau de prin Baia Mare să fi resimţit vreodată cutremurele vrâncene! Acei locuitori pot resimţi cutremure de mici magnitudini eliberate în zona seismică bănăţeană sau maramureşeană, iar locuitorii din zona Făgăraşului şi zonele apropiate, resimt cutremurele foarte rare ale zonei seismice Făgăraş.

Din câte am dobândit prin şcoală, cutremurele vrâncene se pot resimţi în judeţul Galaţi, dar nu şi invers, iar cele care s-au manifestat acolo în ultima perioadă, fiind cutremure de suprafaţă, nu au nicio legătură cu cutremurele vrâncene, pur tectonice şi intermediare (între 100-300 km).

În cazul în care simţiţi un cutremur, foarte important este să vă păstraţi calmul! E primul pas antitragedie! Dacă vă prinde în casă vă aşezaţi sub grinda de rezistenţă, sub tocul uşii sau, cel mai bine, jos, în lungul patului, pentru ca ulterioarele căzături de materiale să provoace efectul de „arc”! Dacă sunteţi elevi şi vă prinde în sala de clasă, cu calm vă aşezaţi sub banca de curs, pentru că nu aveţi loc cu toţii sub tocul uşii! Evitaţi să alergaţi panicaţi pe scări, pentru că sunt primele care s-ar prăbuşi, la fel ca şi balcoanele! Evitaţi părţile exterioare ale clădirii, atât din interior, cât şi la exterior! Clădirile se părăsesc după cutremur cu foarte mult calm şi cât mai puţine vibraţii! Pericolul nu trece după cutremur, el continuă şi după cutremur datorită vibraţiilor provocate de panica oamenilor!

Dacă sunteţi pe stradă, depărtaţi-vă de clădiri, chiar şi după cutremur, pentru că nu se ştie niciodată când se va desprinde o nişă, iar dacă vă prinde conducând maşina şi nu mai aveţi controlul direcţiei, trageţi rapid pe dreapta!

Acestea fiind zise, concluzia este că a fi vrâncean, înseamnă să trăieşti împreună cu mişcările seismice şi, ca în zicala „nu tot ce zboară se mănâncă”, nu „orice cutremur te omoară”!”

Ai grijă de tine!

keepcalmanddrinkwine

6 gânduri despre &8222;Vine sau nu vine?… iată un răspuns!&8221;

Mi-ar plăcea să-ţi ştiu părerea...

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s