Primii paşi, primele certitudini

Ce-a de a XXIII-a ediţie a Simpozionului „Zilele Simion Mehedinţi” care a avut loc pe 26 octombrie 2013, la Casa Corpului Didactic din Focşani, simpozion organizat de prof.dr. Costică Neagu şi membri ai Asociaţiei Personalului Didactic „Simion Mehedinţi”, a reunit din nou oameni de cultură, nelipsiţi de la aceste manifestări, geografi, oameni de presă şi invitaţi pasionaţi de pedagogia savantului Mehedinţi.

simpozionAnul acesta s-au marcat cei 145 de ani de la naşterea savantului şi 51 de ani de la trecerea spre cele veşnice, dar manifestările acestui simpozion au fost pline de viaţă şi l-au menţinut foarte viu şi actual, ca şi când se află încă printre noi şi ne aminteşte mereu că educaţia este permanentă, de la stadiul copilăriei cu sau fără doică, până dincolo de realitatea fizică.

dogaruS-au lansat numeroase publicaţii ale Editurii Terra, dovadă că mai există şi oameni care mai scriu, care mai editează, care mai menţin „paharul locului” plin şi nu-l lasă să se golească de setea câtorva dintre cei care gustă mereu „savoarea culturii”: revista Milcovia, ajunsă la numărul 17, periodicul Buletin al Asociaţiei „Simion Mehedinţi”, ziarul sovejan „La noi”, file de istorie în volumul „Evreii din Odobeşti” a lui Bogdan Constantin Dogaru şi volumele profesorului Ion Gr. Cherciu: Tipologie Umană în nuvelele şi în romanul lui Nicolae Filimon şi Calendarul Oftului Român pe anul 2013, ce aniversează 111 ani de la Calendarul Moftului român pe anul 1902 al lui I.L. Caragiale ş.a.

cherciuÎnsă, surpriza manifestării a constituit-o lansarea volumului „S. Mehedinţi – Primii paşi, primele certitudini”, ediţie îngrijită de prof. Dr. Costică Neagu, ce uneşte primele două lucrări publicate de tânărul Simion Mehedinţi: lucrarea de licenţă „Ideile lui J.J. Rousseau asupra educaţiei”, dizertaţie susţinută în anul 1892 şi teza sa de  doctorat (1899) „Ueber die kartographische Induktion / Despre Inducţia Cartografică” susţinută la Leipzig în anul 1899,sub conducerea reputatului geograf german Fr. Ratzel.

S.Mehedinti2Lucrarea originală din limba germană este tradusă de profesorul Şerban Dragomirescu şi reprezintă prima traducere oficială a tezei lui Mehedinţi. Volumul este însoţit de note asupra ediţiei şi recenzii realizate de prof. Dr. Costică Neagu, precum şi imagini originale extrase din lucrările lui Mehedinţi. „Aceste două lucrări ale lui Simion Mehedinţi reprezintă jaloanele de început ale direcţiilor principale, ale urcuşului pe care a trudit Mehedinţi toată viaţa: educaţia şi geografia” (prof. Dr. Costică Neagu).

Volumele din prezenta postare se pot comanda folosind datele de contact existente pe site-ul Asociaţiei „Simion Mehedinţi” sau direct de la librăria amenajată în incinta Casei Corpului Didactic din Focşani.

Mi-ar plăcea să-ţi ştiu părerea...

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s