Ziua de ieri din Furusato!

Toată ziua m-am gândit la ziua de ieri! A fost atât de plină, încât astăzi mi-a trebuit tot atât să recapitulez! Nu că nu aş mai fi avut asemenea zile! Slavă domnului! Dar ştiţi cum e! Degeaba e ocupată ziua cu chestii pe care le faci din obligaţie, tot zilele presărate cu evenimente care îţi fac plăcere te îmbogăţesc şi te determină să te trezeşti din rutină!

 A fost o zi ocupată, aşa cum îmi plac mie zilele… copii liniştiţi şi prietenoşi la şcoală, cafea caldă, cultură şi iar cultură, schimburi de experienţă, strângeri de mâini, salutări din priviri şi oameni minunaţi, mai mulţi decât de obicei! Ce dragi îmi sunt asemenea zile! TE scoate din rutina gri a acestui oraş!

Furusato lui Yoshinori

Culmea! Am văzut ieri nişte fotografii în cadrul unei expoziţii ce a avut loc la Casa de Cultură a Sindicatelor „Leopoldina Bălănuţă” din Focşani. Expoziţia intitulată „O altă Japonie: Japonia de Nord”, semnată de fotograful japonez Hashimoto Yoshinori a fost pregătită de Asociaţia Culturală Romano-Japoneză şi a devenit posibilă la iniţiativa Veronicăi Spiridon, fostă elevă a Colegiului Naţional „Al. Ioan Cuza” Focşani şi încă de la primele fotografii am simţit multă familiaritate în ele şi vaga impresie de loc natal (fusuata).

Privind fotografiile realizate în două perioade (1970 şi 2008-2011) am resimţit atmosfera Japoniei de parcă eram din nou acolo, chiar dacă imaginile surprinse era din cealaltă jumătate, încă necunoscută mie la modul practic. Tot ce a expus Hashimoto Yoshinori (Japonia contemporană, natura, oamenii cu obiceiurile şi munca lor) a fost împărţit în cinci categorii: Hatahata, Matagi, Japonia de Nord, zona Yurihonjō din Prefectura Akita, Festivalul Shinto al toamnei şi Japonia de Est, oraşele Iwate şi Fukushima, după trei luni de la marele dezastru din martie 2011, atât în variante alb-negru, cât şi color. S-a vrut redarea unei Japonii, aşa cum a fost şi este în realitate, văzută de artist, arătată românilor, indiferent dacă sunt sau nu sunt cunoscători ai culturii japoneze. A fost şi oraşul Focşani, privilegiatul seriei evenimentelor de acest gen, începută de artist în anul 2011.

P1050865P1050876 P1050877 P1050875Veronica este o bătăioasă cu siguranţă, pentru că dacă reuşeşti să înveţi limba japoneză, din start te poţi considera un învingător. Îi mulţumesc că a stat de vorbă cu mine, că a tradus domnului Hashimoto tot ce am vrut să spun şi de asemenea mi-a transmis tot ce a vrut domnul Hashimoto să-mi răspundă. Mi-a făcut mare plăcere să retrăiesc câteva sentimente legate de Japonia.

P1050881Am încercat să fac un interviu cu dumnealui, pe care îl puteţi urmări AICI alături de alte imagini de la eveniment.

Pictorul-Hashimoto-si-Alexandra-TataruHashimoto Yoshinori a mărturisit că doreşte să revină la noi anul viitor cu o nouă expoziţie.

Publicul focşănean va putea admira fotografiile artistului nipon Hashimoto Yoshinori până la data de 16 decembrie 2013.

P1050871 P1050870 P1050867 P1050866 japan2-600x400Ziua a continuat cu o aniversare de 100 de ani a Teatrului “Mr. Gh. Pastia”, despre care vă voi scrie în alt material.

Mi-ar plăcea să-ţi ştiu părerea...

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s