Iarna cu miros de supă

Evident sunt blocată în casă. Pentru că la noi, în sud estul României, se întâmplă des  tot felul de intemperii.

Iarna, în estul, sud estul şi jumătatea sudică a  ţării este cea mai uricioasă de pe tot teritoriul României şi tot timpul trebuie să fii pregătit de viscol, furtună, geruri siberiene. Dacă nu este ger uscat, va fi ger cu nămeţi cât casa, iar dacă e niţel mai călduţ, trebuie să te aştepţi la polei şi/sau ceaţă.

Nici vara nu e mai fain. Este caniculă datorită aerului ce pătrunde din Sahara, peste 15 zile pe sezon, iar restul zilelor de vară sunt dominate de uscăciunea aerului est-continental. Mult praf sau colb, cum zicea bunica mea. Din când în când mai pică câte o ploaie torenţială când mai scapă vreun front rece şi face prăpăd. Se produc viituri, din cauza faptului că pe versanţii din amonte albiilor au dispărut pădurile, iar în oraşe gurile de canalizare abia fac faţă. În alte cazuri se rup poduri, podeţe, drumuri pentru că lucrările de consolidare se fac cum se fac in România, nu ţin cont de friabilitatea rocilor şi ne zgârcim foarte mult la investiţii sigure de consolidare a versanţilor. Preferăm să reparam puntea de lemn de fiecare dată, decât să facem un pod din fier. Cam aşa este mersul.

Şi peste toate intemperiile, la noi in Vrancea, în fiecare zi se produc cutremure, ce nu ţin cont de anotimp! NU vă panicaţi! E firesc!

Revenind la iarna anului curent, că nu pot să nu observ cicilitatea fenomenului din 2012 încoace, fără să mai iau în calcul atâtea ierni ale anilor mei.

Este posibil ca mâine să nu se poată deschide şcolile, drumurile naţionale şi judeţene sunt inchise pentru că viscolul îşi face de cap, pentru că este un imens câmp deschis în care lipsesc perdelele forestiere ca şi parazăpezi naturale, că mai bine facem o tonă de rapiţă şi grâu la hectar, decât să renunţăm la câţiva metri de teren pentru o fâşie de pădure care ne mai alimentează, în plus, cu oxigen.

Acum vă pot spune că orhideea de la geam a înflorit, maşina este cu totul îngropată în zăpadă ca de altfel tot perimetrul din faţa blocului, iar în casă miroase a supă în timp ce eu recitesc „Cel mai iubit dintre pământeni”!

De ziua lui Ceauşescu, o duminică frumoasă vă doresc! 🙂

P1060496 P1060497 P1060498orhidee3

17 gânduri despre &8222;Iarna cu miros de supă&8221;

 1. Se cunoaste ca esti doctoresa in geografie, deoarece observ ca ai sintetizat foarte bine fenomenele meteo de la Curbura Carpatilor. Dupa ce ti-am transmis eseul „Cojones-urile ‘CALULUI TROIAN” de Tara Vrancei”, voi avea posibilitatea sa anticipez ce doctoreasa vei fi si in economie. In ceea ce priveste „orhideea” ta, eu mi-am spus punctul de vedere si nu vreau sa ma mai repet.

 2. Dom’le, una si cu una faca doua..! Tot romanul cu cifrele IQ-ului un pic mai mari decat cele care indica temperatura de inghet a apei, ar trebui sa stie ca cin’ se frige cu supa, sufla si-n iaurt..! Aia-i..! Da’ mai e o chestie..Cum sa te frigi cu supa daca n-o halesti ca haplea..? Ai..? Cum..? De aia zic, ca poate o cafeluta servita in timp ce te holbezi printre niste lumanari, asa..ceva mai romantice, chiar daca nu te..ghiftuieste, da’ macar iti poate tine de cald pana dimineata..Si te scapa si de kilogramele in plus..dac-o sorbi pe indelete si nu ca fomistu’..! Parerea mea..

 3. aha , pregatesti raportul cartilor de la sfarsitul anului ! sa nu uiti sa faci si o postare ! nici eu nu am citit acest roman! luni tre sa ma decid ce sa iau ca merg la biblioteca , as llua ceva de dragoste , dar in sud e saraca oferta , la biblioteca 😀

   • musteste de dragoste, pasiune si putere de relaxare ? atunci o vreau !

   • nu prea stiu eu ce-i aia dragoste in stil japonez , dar ma bag! sper ca la ei dragostea nu e stiinta exacta sa aflu cat la suta mai e loc in inima pentru a adaposti sentimente de dragoste sau cu cat s-a marit cordul urmare a unei trairi intense 😀 . de asemenea sper sa nu fie de genul : jdycun ( ma iubesti ? ) ecbuwdury ( da ) lucbrr ( bine , tragem cortina ) 😀
    Eu am cautat „memoriile unei gheise”, dar nu am gasit-o la biblioteca din sud !

Mi-ar plăcea să-ţi ştiu părerea...

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s