Este numele unuia dintre festivalurile japoneze, pentru că acolo ei serbează aproape orice, mai ales tot ce ţine de cultură şi natură, spirit, eroism, totul într-o strânsă tradiţie şi consecvenţă, în care nu are loc uitarea.
UME este pruna japoneză, denumită uneori şi caisă japoneză, fruct ce a jucat în cultura Japoniei un rol foarte important mai multe secole. Iniţial a fost introdus din China, iar popularitatea sa a fost ulterior depăşită de cea a cireşului care, bineînţeles, are un festival special dedicat.
Florile de prun invadează cu parfumul lor puternic şi dulce toate nările trecătorilor, iar culorile variate (de la alb la roz închis) ale petalelor se pot observa în spaţiile naturale încă din lunile februarie şi martie, acestea fiind primele flori de primăvară.
Prunele sau caisele japoneze se procesează în moduri diverse: murate, confiate, uscate la soare, fermentate. Cele mai populare, umeboshi, cu gust mai acru, se murează şi se servesc cu garnitură de orez fiert. Populară mai este şi o băutură alcoolică dulce, numită umeshu.
Evenimentul numit UME MATSURI (festival) are loc în primele week-enduri din luna martie. Chiar astăzi am primit nişte poze minunate, semn că şi acolo a fost o zi superbă la fel cum a fost şi la noi, cu deosebirea că la noi caişii înfloresc mai greu.
Prin parcuri, spaţii publice sau temple japonezii se bucură de soare, femeile în kimono sunt plimbate cu ricşa, iar preotul ZEN cu faţa acoperită de o “pălărie de rogoz” rătăceşte printre sunetele flautului japonez.