Ce să mai citim vara asta?

Păi dacă aveţi timp şi nu vă preocupă „prostiile” din ţarişoara asta sau cele de peste hotarele de Est, vă recomand o carte, cam groasă ce-i drept, de vreo 585 de pagini. Dar nu vă speriaţi!

Se citeşte mai greu la început pentru că are un stil balzacian, dar până intri în acţiune, fiindcă apoi îţi vine să o ţii în mână chiar şi când amesteci mâncarea din oală.

Romanul, citit de voi sau nu, se numeşte

„Castelul pălărierului”, scris de A .J. Cronin şi a fost pentru prima dată publicat în 1931, iar ediţia pe care v-o recomand face parte din colectia Adevărul.

Acţiunea poveştii se petrece în anul 1879 într-un oraş fictiv din Marea Britanie şi prezintă povestea lui James Brodie şi a familiei sale, atât în întregimea sa, cât şi dramele trăite de fiecare membru al familiei.

Te intrigă faptul că în acest James Brodie, pălărier de profesie, găseşti cel mai prost caracter pe care-l poate avea un om, un amestec de conservatorism prost gândit de mintea lui, orgoliu, violenţă, megalomanie, respingere a lumii aşa zis inferioare lui şi care are pretenţii care, clar îi depăşesc capacitatea de gestionare a situaţiilor pe care el însuşi le crează.

Mentalitatea lui închistată se reflectă şi asupra familiei sale, soţia veşnic sacrificată care intră, încă de la căsătorie, într-o rutină servilă şi mizeră, cei trei copii cu caractere diferite, din care un baiat (Matt), favorit al mamei şi fata cea mică, favorita tatei (Nessie) supusă unei oglibaţii de studiu peste voinţa ei şi pentru care i se sacrifică toată copilăria.

Fata mijlocie, Mary, trăieşte poate cea mai mare dramă. Neiubită de părinţi, îşi varsă afecţiunea spre primul  băiat pe care îl întâneşte, însă iubirea lor devine la rându-i o altă dramă ce o veţi descoperi în carte.

Spre final, când nervii tăi se vor întinde la maxim de atâtea nedreptăţi, veţi descoperi dacă aceste drame se  vor încheia şi cum se vor încheia pentru fiecare dintre personaje.

Este o poveste interesantă, ruptă parcă din realitatea multor familii, nu neapărat din secolul XIX, ci din păcate chiar si din acest secol.

generic-castelul-palarierului-116445

4 gânduri despre &8222;Ce să mai citim vara asta?&8221;

Mi-ar plăcea să-ţi ştiu părerea...

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s