Colecţia „Nobel” de la Editura Litera

Cei de la Editura Litera au lansat o serie excepţională în colecţia „Biblioteca pentru toţi” intitulată „Nobel” ce îşi propune să promoveze scrierile scriitorilor laureaţi ai premiului Nobel începând cu anul 1901. (Notă: acesta nu este un advertorial)

NU sunt titlurile laureate, dar sunt alte titluri de o mare valoare literară, unele dintre ele prea puţin apreciate la acea vreme.

Dintre scriitorii promovaţi în această colecţie se numără:

Rudyard Kipling, Rabindranath Tagore, Henryk Sienkiewicz, Anatole France, Hermann Hesse, Anatole France şi alţii. Lista completă de autori şi titluri o găsiţi la sfârşitul fiecărui volum pe care îl veţi citi.

Personal, m-am cam îndrăgostit de această colecţie şi le tot cumpăr.

Până acum, am citit: „Se lasă noaptea” – Rudyard Kipling (laureat Nobel 1907), un roman aproape autobiografic, publicat în 1890 şi primul roman al acestuia, a cărui construcţie inspirată din fapte reale are un puternic caracter melodramatic şi inspirat din copilăria trumatizantă a micuţului Rudyard. Vi-l recomandat să-l descoperiţi, dacă nu aţi făcut-o până acum. Are 280 de pagini captivante până la ultima.

se-lasa-noaptea_carteUn alt roman pe care l-am citit şi care m-a captivat atât de tare încât nu mă puteam gândi la altceva, curioasă să văd cum este finalul, este romanul lui Rabindranath TAgore (laureat Nobel – 1913), figură centrală a „Renaşterii indiene”.

Romanul se numeşte „Gora”, este editat în două volume (348 pag., respectiv 320 de pag.) şi este un roman social pe care autorul îl scrie în 1910, prezentând viaţa din India secolului al XIX-lea, din timpul ocupaţiei engleze, cu toate conflictele sociale interne, cutume, caste, relaţiile dintre oameni bazate pe reguli religioase, provocări şi interdicţii, din care nu lipseşte dragostea, implicarea sufletească, spargerea barierelor şi credinţa că Dumnezeu este în suflet. Personajul principal, Gora, un militant activ al hinduismului şi al căutării identităţii, îşi spre finalul romanului adevărată identitate, o surpriză de altfel, pe care vă invit să o descoperiţi şi voi.

Repet! este un roman fabulos care a fost şi ecranizat!

 gora1gora2Dacă nu le aveţi sau nu le găsiţi, le puteţi imprumuta de la mine.

Lectură plăcută!

Mi-ar plăcea să-ţi ştiu părerea...

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s