Colecţia Nobel: Fără ideal

Romanul social-psihologic „Fără ideal” sau aventurile unui decadent a fost scris în anul 1891 de Henryk Sienkiewicz (1846-1916), un autor polonez laureat al premiului Nobel în anul 1905 pentru „meritele sale excepţionale ca scriitor epic”.
În prefaţa romanului, editat la Editura Litera în Colecţia Nobel, scrisă de Constantin Geambaşu, se scrie că dincolo de interesul major faţă de istorie, Sienkiewicz era la curent cu ideile care se vehiculau în epocă, precum şi cu disputele purtate în zona literaturii sau artei.
Romanul „Fără ideal” abordează

prin tehnica jurnalului, memoriilor, epistolografiei, componente ale codului nobiliar polonez, personajul principal, Leon, reprezentând modelul intelectualului de la sfârşitului sec. XIX dotat cu inteligenţă, dorinţă de cunoaştere, sensibilitate, dar care se molipseşte de boala „decadentismului”, afişând o atitudine indiferentă faţă de problemele concrete ale vieţii, preocupat fiind mai mult de chestiunile estetic-psihologice.
faraidealÎn paginile sale de jurnal, Leon îşi expune toate trăirile şi sentimentele, iar în căutările sale se îndrăgosteşte de Aniela, o poloneză care nu se încadra în tiparul său preconceput. Nu este convins de dragostea sa şi renunţă să se căsătorească.
Mai departe, o întreagă înşiruire de stări contradictorii, compromisuri, trăiri şi reveniri la sentimente către alte femei sau la vechea dragoste, deja pierdută, şi care conduce la un final tragic, aproape neaşteptat, pe care îl veţi descoperi spre finalul romanului.

Vă recomand cu căldură romanul „Fără Ideal” de Henryk Sienkiewicz, în traducerea Elenei Linţa, Editua Litera, Colecţia Nobel, 526 pagini.

2 gânduri despre &8222;Colecţia Nobel: Fără ideal&8221;

  1. Cartea asta îmi face de ceva timp cu ochiul de pe raftul bibliotecii, însă am amânat lecturarea ei în favoarea altora, gãndindu-mă că o voi savura la vară, pe plajă. Intenționam să citesc altceva după terminarea romanului „Emma” de Jane Austen, dar acum sunt mult prea curioasă referitor la „Fără ideal”. :))

    • pana acum, din colectia NObel, nu m-a dezamagit nicio opera. Toate au ceva fascinant in ele si, cred ca nu ma las pana nu citesc toate cele 30 de opere, daca nu ma insel in privinta lor. Oricum, sa nu te sperie grosimea 🙂 are o poveste foarte faina, cu de toate, dar mai ales invataturi!

Mi-ar plăcea să-ţi ştiu părerea...

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s