Despre cutremure şi paranoia

Personal, m-am cam săturat de isteria cutremurelor! NU este nevoie să fii mare specialist să ştii ce este acela un cutremur (seism). Se învaţă la geografie în clasa a V-a şi în clasa a IX-a, de asemenea el poate fi simţit acolo unde este cazul.

Unde să fie cazul?

în zonele seismice, respectiv zone epicentrale ( zona din jurul epicentrului), şi în lungul faliilor. În funcţie de locul de pornire (hipocentru), adâncimea hipocentrului şi magnitudine, se propagă pe direcţii diferite, pe distanţe mai mari sau mai mici.

De ce România? NU numai în România, ci peste tot unde se produc coliziuni între plăci tectonice, fie în sens convergent, fie divergent, însoţite sau nu de fenomene secundare: magmatism, vulcanism, alunecări, tsunami, PANICĂ, victime.

În România, cele mai cunoscute sunt cutremurele vrâncene. Se propagă, în general, spre exteriorul arcului carpatic, spre Moldova, Dobrogea, Muntenia, depăşind chiar graniţele ţării.

Cam atât cu filosofia seismică, nu vreau să scriu mai multe, să nu cumva să agit spiritele specialiştilor, dar mai ales spiritele celor care-şi dau cu părerea despre toate, mai ales când este vorba despre cei din mass-media, care au mai şi creat panica seismelor datorate exploatării gazelor de şist. Eu îmi menţin punctul de vedere că acele tipuri de cutremure se produc în alte condiţii şi în niciun caz la peste 10 km adâncime.

Revenind la esenţa articolului. În aceste rânduri aş vrea să nuanţez faptul că paranoia legată de seisme ar trebui să înceteze, iar presa să nu mai alimenteze cu anunţurile despre producerea seismelor atât de des, cel puţin ale celor de mică magnitudine (sub 4 sau 3 grade). Seismograful le înregistrează pe toate, iar INFP le raportează pe toate. Asta e o obligaţie, nu un moft şi nu cred că o face să creeze vizualizări pe site, aşa cum creează unii, titluri pompoase de dragul obţinerii unui rating!

Mult mai interesant ar fi, însă, ca presa să facă o campanie agresivă către autorităţile în domeniu, pentru a începe ample programe de consolidare a clădirilor, mai ales în zonele cu risc seismic.

Această panică ar fi mult atenuată dacă omul ar şti că nu i se dărâmă casa sau nu îi cad cărămizile în cap, iar populaţia ar trebui să fie pregătită tot timpul, încă din şcoală, cum trebuie să reacţioneze în caz de dezastre, ci nu să numere numărul dezastrelor. Cutremurele nu pot fi evitate şi nici prevăzute! Eventual îl poţi intui după reacţia animalului tău de casă. Cutremurele pur şi simplu se manifestă!

Ar trebui să avem o educaţie a recţiei faţă de manifestările tectonice, în special, şi ale naturii în general, să ştim unde să construim, cum să construim, unde să locuim, iar autorităţile să aibă pe lista de priorităţi reabilitarea reală şi cât mai urgentă a clădirilor, eventual cu tehnologie şi logistică japoneză.

GATA CU PANICA! Cutremurul se simte pe la 5, te zgalţâie mai tare pe la 6, şi te rog să-ţi protejezi viaţa la cel de peste 6 Richter.

keep-calm-and-don-x27-t-panic-white-t-shirt-redbubble-1P.S. În caz de se întâmplă un seism, depărtează-te de ferestre, nişe, ascunde-te sub ceva masiv sau lungeşte-te în lungul patului. Nu alerga pe scări şi să ai kitul de urgenţă mereu pregătit! 

2 gânduri despre &8222;Despre cutremure şi paranoia&8221;

  1. E adevarat , mass-media in general exagereaza pentru un simplu si mic cutremur care 90% din populatia zonei in care cutremurul s-a produs nu l-au simtit. Mereu aud trecand pe langa camere cu televizoare pornite ca recent a fost un cutremur care nu a facut pagube dar l-au anuntat ca nu au ce face. Acestia induc panica in oameni fara un motiv , nu avem de ce sa ne aparam de un cutremur care nu face pagube si nici nu se simte.

Mi-ar plăcea să-ţi ştiu părerea...

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s