Plecaţi cu barurile voastre din faţa şcolii!

Aşa! Dragi primari, barmani şi alţi „gospodari” sau poliţişti! Ştiţi ceva? Dacă voiam să ma fac detectiv sau poliţist, mă îndreptam spre acele cursuri de calificare, dar nu a fost  să fie aşa, ci am ales  să mă ocup de educaţia adolescenţilor.

Vremurile, însă, se schimbă şi de câţiva ani mă confrunt, nu numai eu, ci şi colegii mei, atât cu

inadvertenţe şi inconsecvenţe sistemice impuse de la nivel naţional, dar şi cu dărâmarea castelului de reguli şi bun simţ construit în interiorul şcolii, din cauza unor factori locali.

Diverşi factori externi, care încep să preseze dincolo de poarta şcolii, mă determină şi pe mine şi colegii mei să suportăm diverse umiliri şi obligaţii, care la o adică nu se află în fişa postului.

De ce ar trebui eu, ca diriginte, să dau cu subsemnatul şi să dau sugestii cu privire la soluţiile de remediere în ce priveşte prezenţa elevilor în barurile din faţa şcolii? E drept că nu ar trebui să fie acolo, ci să stea înţepeniţi în şcoală în timpul orelor, dar la orice razie, indiferent daca ei vor bea un suc sau o bere, aceleaşi sancţiuni şi veşnicele declaraţii?

Nu voi apăra abaterile disciplinare, dar nici nu voi mai scrie a doua oară singura soluţie pe care v-o recomand, atât grijuliilor întreprinzători în căutarea profitului imediat din apropierea liceelor, cât şi domnilor „autorităţi locale” ce eliberează autorizaţiile de funcţionare. Trecând peste lege (chiar dacă ea specifică o anumită distanţă faţă de unităţile şcolare) se întâmplă mereu şi mereu acelaşi lucru. Elevilor nu le pasă dacă sunt 50 m sau 100 m distanţă, ei vor intra mereu să bea o cafea, un suc sau ce-or mai vrea acolo unde vor vedea asemenea unităţi, poliţiştii vor avea mereu de lucru, iar noi profesorii, elevii şi părinţii în speţă vom da mereu declaraţii. Fenomenul nu va dispărea, aşa că SINGURA SOLUŢIE ESTE???? fără menajamente, CĂRAŢI-VĂ! e mult mai bine aşa! Asta la modul general, iar la modul cel mai special, DOMNULE PRIMAR, am o rugăminte la dumneavostră!!!!!!!!!!!!:

„…. în cazul în care nu ştiaţi, fix în faţa liceului este un cafe cu PĂCĂNELE!!!!!! se pare că amenzile (dacă or fi fost) nu au fost suficient de usturătoare, iar profitul e mult mai atractiv!!!!” Ce ziceţi?

barTrio

CINE POARTĂ VINA PENTRU FUNCŢIONAREA ACESTUI CAFE? EU? SCOALA? PĂRINŢII? ELEVII? Am impresia ca DUMNEAVOASTRĂ!

Plecaţi cu barurile voastre din faţa şcolii!

10 gânduri despre &8222;Plecaţi cu barurile voastre din faţa şcolii!&8221;

 1. Îţi înţeleg frustrarea ca profesor. Dar dacă ai fi fost de partea cealaltă, o patroană de bar cu păcănele, ai fi căutat expres astfel de poziţionări cu vad asigurat. E o economie de piaţă în care doar banul contează. Primarul, ce să facă? Umblă şi el după bani, fie că oficiali (pentru buget), fie la negru (pentru el). Va juca în permanenţă la două capete: care dă mai mult? În cazul de faţă, şcoala nu are cum să dea (ba chiar îi cere lui ca primar) altceva decât educaţie.Ce să facă el cu aceasta? Are suficientă, că nu degeaba a ajuns el acolo unde e. Pe când barul…Acolo dacă nu curge, pică…
  Problema e că pentru elevi, şcoala nu reuşeşte (şi se pare că nici nu prea încearcă) să fie mai atractivă decât barul. Personaje ca Becali i-au făcut pe elevi să creadă că e mult mai uşor în viaţă cu pac-pac. De aia se dau în vânt după păcănele. Asta cred ei că e adevărata „învăţătură”. Părinţii, cotizanţii din umbră ai acestor baruri cu pac-pac, îşi lasă copiii în grija şcolii, câteva ore pe zi, crezând că şi acolo stau. Sunt poate prea ocupaţi să mai şi verifice. Restul e treaba şcolii.
  După cum vedem, copiii sunt foarte influenţabili şi uşor de dus de nas. Şi aleg mereu chestia mai mişto. Poate că e treaba şcolii să demonstreze că poate fi mai cool decât un bar nenorocit. Dar asta ţine şi de dascăli, nu? Sutele de filme de la Hollywood pe această temă stau mărturie că se poate. Păstrând bineînţeles doza de realism şi aplicând-o la situaţia reală din România. Normal, nu se va reuşi convingerea 100%. Ideea e să fie diminuat cât mai mult numărul copiilor care preferă barul în locul şcolii de vis-a-vis. Trebuie să vrei să faci ceva în acest sens şi să nu aştepţi ajutorul autorităţilor care oricum n-au niciun interes în această direcţie. Şi vor ridica mereu neputincioase din umeri în faţa banului.
  Cât despre mutarea barului la enşpe km de şcoală, nu e o soluţie. Există transport în comun, iar elevii au abonament…

  • nu zic ca nu ai dreptate, dar e mult mai usor sa urnesti un bar din locul sau, decat sa o tii in razii zilnic, sa controlezi peste 1000 de elevi, sa pui pe drumuri toata Politia, eu si alti ica mine sa completam declaratii! pentru ce?????? capitalism, pricep, dar chiar daca 90% dintre elevi consdiera ca scoala e atractiva, ceilalti 10% ne pot amărî ziua, tocmai din cauzele expuse şi de mine, şi de tine! Autobuzul să-l ia, nu au decât, dar în faţa şcolii să nu mai fie aşa ceva! Punct!

 2. Vezi? Deja eşti mai bine. Ai trecut brusc de la !!!!!!!!!! şi !!!???!!! la zâmbilici.
  Mai dati-le in colo de chinuri si beti!. Viata-i frumoasa baieti.. (şi fete, bineînţeles) 🙂

 3. dar ce ar fi sa vedem si din prisma parintilor care se rup intanzandu-se sa dea bani plozilor , iar acestia lipsiti de supraveghere se bat pe o tigara la” posta”! Parinti, copii sunt responsabilitatea voastra mai mult decat a scolii !

 4. Alexandra,
  Demersul tau este nobil, dar de ce cedezi in fata unor comentarii care deturneaza demersul tau nu inteleg!
  Dreptatea este de partea ta! Niciunde, in occident nu exista atatea baruri in vecinatatea scolilor ca in Romania. Fii consecventa!
  Pe de alta parte, este stiut faptul ca scoala integreaza familia si societatea. Daca una din cele doua nu merge bine scoala ce sa integreze?! Familia este din ce in ce mai instabila, iar societatea ofera baruri langa scoli. Asta da INTEGRARE!
  P.S.1 Pentru unii, nu ma refer la tine, termenul INTEGRARE este dificil.
  P.S. 2 Cu toate acestea, te felicit pentru articol!

Mi-ar plăcea să-ţi ştiu părerea...

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s