Colecţia Nobel: Per cel norocos

Aţi citit vreodată vreun autor danez? Dacă nu, vi-l recomand pe cel mai iubit autor din Danemarca, laureat la premiului Nobel 1917, pentru „modul autentic în care descrie viaţa din DAnemarca”, Henrik Pontoppidan.

Autorul este unul dintre cei şaisprezece copii ai familiei unui pastor, fiind singurul din familia sa care sparge gheaţa tradiţiei strămoşeşti, religioase. Mai „altfel” fiind, încearcă să-şi explice mereu care este propriul său rost pe Pământ. Aleargă în căutarea eului toată viaţa.

La început a vrut să se facă inginer, ca si personajul real, apoi a devenit scriitor (dar numai in realitate). In roman, el ăşi continuă doar viaţa sa de inginer, descriindu-şi până şi propria moarte.

Scrie acest roman fluviu, „Per cel norocos”, în mai multe variante, la început în 6 volume, până la forma finală de două volume.

Romanul Per cel norocos este atât un roman autobiografic, realist, romantic nuanţat, dar şi un roman în care veţi descoperi viaţa rurală a Danemarcei, transformările societăţii daneze către modernism, cutume religioase, obiceiuri aristocratice versus obisnuit rurale şi învechite, dar peste tot sunt descrierile şi aventurile personajului principal cu toate metamorfozările sale, complexitatea şi trăirile unui suflet danez.

În acest roman am regăsit toate tipurile de personaje pe care le văd şi eu, zilnic, în jur, chiar şi pe mine, dar şi fragmente în care, cu toate că ştiai că se descriu realităţi daneze, am simţit că parcă ar fi chiar România zilelor noastre. Şi stai şi te întrebi: oare chiar mai mult de un secol de evoluţie există între cele două societăţi?

Omul cât trăieşte caută să afle, emiţând pretenţii chiar, cum să controleze rostul vieţii. „Până ce, într-o bună zi, o voce pornită din adâncuri ne opreşte, o voce de strigoi, care ne întreabă: Dar tu cine eşti? Şi din această clipă e singura întrebare care ne preocupă. Din această clipă, propriul nostru EU, adevăratul nostru EU devine marele Sfinx a cărui taină ne străduim să o dezlegăm. Adevăratul meu EU?”

A reuşit Per să se regăsească? Citiţi şi voi romanul şi veţi afla.

Henrik Pontoppidan, Per cel norocos, Editura Litera, Vol.1, 2 (444+444 pag.)

per_1 per-cel-norocos-vol-2_1_fullsize

6 gânduri despre &8222;Colecţia Nobel: Per cel norocos&8221;

  1. Fără a fi citit romanul, după titlul său, înclin să cred că Per a reuşit.
    Rămâne întrebare dacă eu, tu şi…Ovidiu, 🙂 vom fi la fel de norocoşi…

  2. Era un film cu titlul ăsta (cu Florin Piersic). Ovidiu, în cazul de faţă, e „terţul” oarecare.
    Obişnuiesc să mă joc cu cuvintele, de multe ori cu replici sau titluri din/de filme. 😉

Mi-ar plăcea să-ţi ştiu părerea...

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s