„Nouăsprezece trandafiri” de Mărţişor

1 Martie devine în mod tradiţional ziua în care oferim mărţişoare, urări şi dragostea de „primăvară”. Să avem soare, lumină, ghiocei pe lângă alee sau pe birou, zambiluţe, mireasma iubirii, zâmbete, voioşie, optimism, şi câte şi mai câte. De asemenea, la mulţi ani tuturor celor născuţi astăzi. Am un mănunchi de cunoştinţe şi prieteni aniversaţi, dar poate că cineva necunoscut va primi aceasta urare.

Pentru că nu îmi prea place formalul, astăzi, vă ofer

(vă recomand) un buchet de „nouăsprezece trandafiri”. Este un volum de povestiri al lui Mircea Eliade, apărut în 1980, şi care cuprinde trei povestiri cu legătură între ele („Nouăsprezece trandafiri”, „Dayan”, „La umbra unui crin”), volum apărut la Editura Humanitas în 2004 şi 2007 (230 pag.)

nouasprezece-trandafiri_1_fullsize

Semnificarea actului creator, esenţializarea, misterul, tainele esenţiale pentru omenire, întâmplările enigmatice, revin din nou, în aceste scrieri, ca teme principale, de data aceasta, personajele principale fiind scriitori, matematicieni şi artişti.

Dar, sentimentul personal, departe de a-l considera un adevăr, este că Eliade, transpune în aceste trei scrieri, într-un mod extraordinar de „ascuns”, anchetele personale la care a fost supus în perioada de început a comunismului, scrieri ironice asupra comunismului ascunse de cenzură pe baza unor „ficţiuni” narative, câteva experienţe din perioada de stagiu în India, ancheta unui comisar asupra sa, mascata de personajul de geniu al unui matematician ce cauta formula „particulei lui Dumnezeu” şi, nu în ultimul rând, dar „La umbra unui crin” devine scrierea care transpune obsesia, teama de necunoscut şi frica, acea frică a refugiaţilor şi a celor din exil, rămaşi încă sub influenţa terorii comuniste. E o părere a mea. Nu am avut confirmări de gen, dar nu e prea târziu.

Vă invit la lectură plăcută, iar dacă vi se închid pleoapele de oboseală vă las şi un link cu adaptarea radiofonică a povestirii lui Eliade.

P.S. Şi pentru că prietenii veghează, transmit cu mintea trează ghiocei, pentru mine, pentru tine, pentru voi, pe planşe mari, pictate cu speranţă:

„UN GHIOCEL, mai Mulţi GHIOCEI!

Fără vorbe şi cuvinte

De din suflet inimă şi gînduri, dincolo de minte !

ghiocei

ghiocei1ghiocei2

2 gânduri despre &8222;„Nouăsprezece trandafiri” de Mărţişor&8221;

Mi-ar plăcea să-ţi ştiu părerea...

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s