În urmă cu prea mulţi ani… 4 martie 1977

În urmă cu prea mulţi, nu prea mai pot calcula, stau prost la aritmetică! 😛

A fost o dată ca niciodată, o noapte cum nu a existat! o noapte senină şi caldă, pentru că altfel nu aş fi rezistat afară, noaptea, în pijama! O pijama galbenă cu ursuleţi, ursuleţi bruni pe care tuşa Ilinca de peste drum mi le-a dăruit într-o zi! S-a „grijit”, adică un fel de

ritual, prin care un om în viaţă se îngrijeşte din timpul vieţii să-şi dea pomană pentru a fi lipsit de griji după moarte! Aşa a considerat bunica de peste drum. Să mă îmbrace pe mine din cap până în picioare. Nu mi-amintesc decât acea pijama galbenă din diftină: pufoasă, moale, galbenă cu ursuleţi bruni (ursus arctos, cum s-ar zice în zonele temperate).

Vară-mea, mai mare cu vreo 4 ani decât mine, a rămas singură acasă. Nu-i plăcea să fie singură peste noapte, oricât de mare sau de mică ar fi fost. Mă lua să dorm cu ea. Uneori mă bucuram, alteori mi-era cald şi bine în braţele mamei, încât nu mă mai oboseam să mă desprind şi să schimb patul. Atunci am cedat. M-am dus să dorm cu ea, să-i ţin de urât. Amândouă eram oricum, oricât de mare ar fi fost diferenţa dintre noi, două gâgâlici sub o boltă de viţă de vie.

În noapte. Într-un 4 martie. În anul 1977. Ne-a scos afară un cutremur de 7.2. Ne-a zguduit! Ne-au adăpostit stelele, cerul, bolta viţei de vie şi ursuleţii de pe pijamaua galbenă, cu ochii puţini deschişi şi gâdilaţi de gene! Au trecut nişte ani de atunci! eu nu mai număr nimic!

Din vremurile de atunci:

„Cutremurul din 1977 a avut 7,2 grade. la momentul seismului, Ceaușescu era în Nigeria, pregătindu-se să plece în Spania. Mass media oficiale au fost complet paralizate, atât din cauze tehnice, cât și legate de controlul informațiilor (cenzorii nu știau cum să reacționeze, în lipsa lui Ceaușescu). Până la urmă, a doua zi după tragedie, prima pagină din Scînteia informa poporul doar cu privire la decretul prezidențial în care se declara stare de necesitate pe întreg teritoriul României. Restul spațiului din ziar era ocupat cu subiecte precum vizita dictatorului în Nigeria sau semnarea protocolului româno-sovietic în domeniul agriculturii. ”

Citeşte mai mult AICI:

2 gânduri despre &8222;În urmă cu prea mulţi ani… 4 martie 1977&8221;

 1. Triste amintiri. Pentru mine a fost un fel de prima data cand am simtit forta bruta a naturii.
  Imi aduc aminte ca vreo cateva ore nu s-a difuzat nicio informatie.
  La radio a fost difuzata muzica de doliu cateva ore.

  Dar romanul este inventiv si a scos si un banc.
  Ceausescu a fost anuntat printr-o telegrama scurta si codata asa :
  VRANCEA
  Adica, Vino Repede Acasa Nicule Capitala Este Avariata

Mi-ar plăcea să-ţi ştiu părerea...

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s