…din „Convorbiri cu Octavian Paler”, o carte super faină, (tran)scrisă de Daniel Cristea-Enache, Editura Corint, Bucureşti, 2007, 333 pagini. Un volum inspirat, după ce autorul îi citise „Viaţa pe un peron” şi, după cum mărturiseşte autorul, pentru că „a fost impresionat şi intimidat de Octavian Paler”. O idee bună, mai ales pentru faptul că, după am constatat la finalul cărţii, Paler a mai trăit foarte puţin după ce şi-a încheiat „convorbirea”.
Dacă ar fi să extrag tot ce mi-a plăcut în urma lecturării, ar însemna să reproduc totul. Să găsesc timp să re-redactez din nou fiecare paragraf, fiecare mesaj, fiecare trăire şi metaforă, ar fi absurd şi ar dispărea misterul. Voi ce aţi mai lectura? E prea fabulos! e prea omenesc şi prea filosofic în acelaşi timp! e prea natural şi prea profund deopotrivă!
L-am admirat mereu pe O.Paler, atât cât mi-a fost dat să-l ascult şi să-l citesc, mi-ar fi cumva jenă să nu admir şi să nu cred că i-a fost gândirea lucidă şi sănătoasă, în ciuda tuturor durerilor fizice resimţite spre finalul trăirilor sale pământeşti.
Mi-au atras atenţia, în mod special, câteva paragrafe legate de politică, dar nu le redau aici, pentru că nu s-a schimbat nimic din mizeria pe care şi Paler, şi noi, am resimţit-o ani şi ani, cu infinitul la vedere!
Voi reda câteva paragrafe despre ideea de Dumnezeu! Reprezintă mesaje subiective, dar care se mulează, cu argumente, pe orice gândire raţională şi lucidă. Este vorba despre gândirea omului educat, idei care se pot completa cu ale marilor filosofi şi care nu neagă nicio existenţă, ci doar indică esenţe!
„Mama a dorit să mă fac preot. Visul ei a fost să mă vadă, într-o zi, ieşind din altarul bisericii mari (cea ortodoxă) din Lisa, îmbrăcat în odăjdii. (…) Ca preot aş fi fost un impostor. Nu cred, v-am spus, în viaţa de apoi. Cum era să le-o predic altora? Nu mă convinge nici partea de spectacol religios la care asistăm de Crăciun. Dimpotrivă, îmi întăreşte teama că religia creştină, care e şi a mea fiindcă a fost a părinţilor mei, e o religie obosită, extenuată. Credinţa a cam dispărut în spatele ritualurilor. Faptul mă preocupă şi din pricină că suntem, azi, martorii unui război religios, în care creştinismul se confruntă cu o religie virulentă, agresivă, servită de mulţi fanatici. S-a întors pe dos vremea cruciadelor”. (pag.45, op.cit.)
Ce să mai completez eu? n-aş avea ce!
„Vă mai propun o temă de reflecţie care pe mine m-a pus în încurcătură. Din câte îmi dau seama nu găsim, la noi, sfinţi decât în istorie. Adică, acolo unde sfinţii nu au ce căuta. L-am canonizat pe Ştefan cel Mare. Acum, Biserica se pregăteşte să-l canonizeze pe Mircea cel Bătrân. Să însemne asta că avem şi despre sfinţenie o idee foarte relativă?” (pag. 249)
Bună întrebare! Şi, nu neapărat ultima şi nici din cele puţine, dar una din preferatele mele, sună cam aşa:
„Nu mi l-am putut imagina niciodată pe Dumnezeu aşa cum îl vedem pe tavanul Capelei Sixtine, pictat de Michelangelo: un bătrân cu barbă albă şi somptuoasă care îi întinde mâna lui Adam, dându-i viaţă. Toată tinereţea mea m-am mulţumit cu ideea, simplă şi chiar simplistă, poate, că nu Dumnezeu i-a creat pe oameni, ci oamenii l-au creat pe Dumnezeu, ca să-şi combată singurătatea, limitele şi, în special, frica de moarte. (…) cum să-mi imaginez că existenţa mea are vreo valoare în roiul miliardelor de lumi care compun Universul?…” (pag. 307)
„Orice cuvinte aş folosi pentru a exprima pustiul duminicilor mele, tot prost le-aş folosi”. (pag- 333)
Cine aş fi eu să contrazic? doar stau, citesc şi cuget!
Fain Paler.
Ma intreb de ce este atat de uitat azi. Este ciudat ca la noi oamenii mari is uitati dupa ce mor. Sa fie oare din cauza invidiei „mai marilor” zilei, a celor care se cred inceputul culturii romanesti ? Nu am sa le mentionez numele, dar se vede ca i-au uitat pe cei care au fost mai mari decat ei. Dar nu-i bai, ca vor fi si ei uitati la randul lor, numai ca nu din invidie !
E frumos ca cineva mai citeste Paler si mai frumos ca are si curaj sa spuna asta altora !
E frumos ce faci aici, Alexandra !
Multumesc pentru sugestia de lectura !
Chiar acum citesc „Viaţa pe un Peron”, o carte care într-adevãr te face sã realizezi dacã nu lucruri noi, mãcar lucruri pe care, în timp, ai încetat sã le mai pui în practicã. Spre exemplu, ideile din decalogul autorului: „Sã aştepţi oricât.[…] Sã aştepţi pe oricine.[…] Sã nu îţi aminteşti, în schimb, orice. Nu sunt bune decât amintirile care te ajutã sã trãieşti în prezent.”
Deocamdată spun doar atît :
„Convorbiri cu Octavian Paler” NU ESTE SCRISĂ de Daniel Cristea-Enache
ci doar realizată, înlesnită, ajutată, produsă, alcătuită, pusă-n pagini, oferită de..,
provocată, adusă „aici”, „concoctată” de …
ESTE o carte-spovedanie VORBITĂ-destăinuită de Octavian Paler (lui D.C.-E.).
[Poate voi reveni! Mai ales plecînd de la ce zice-crede-gîndeşte şi le potriveşte-n vorbe Paler despre Dumnezeu. Nu vă supăraţi, vă rog, dar pe mine mă deranjează profund, cum omul acesta nu a priceput-nepriceput Simţit, DumnezeuL !]
este opinia dumnealui pana la urma, cu care poti sau nu poti fi de acord, te poti regasi sau nu te poti regasi! pe mine nu m/a deranjat nimic din ce a spus si chiar de ar fi fost asa, nu as fi putut si nu mai pot sa/l contrazic! de fapt, cine suntem noi sa emitem judecati despre asa ceva? fiecare om simte ce vrea si se exprima diferit, nu neaparat scrie ce vor altii sa auda
Hai măi Alexandra,
Să fim serioşi !
UNU : ai luat-o prea direct !
DOI : prin ce-ai scris şi prin bucuria şi admiraţia ta, prin citatele selecţionate direct sau indirect ţi-ai spus părerea, ai exprimat-adus judecăţi de valoare, „Bună întrebare!”
TREI : nu se pune deloc problema să-l „contrazicem” pe Paler, ci a CUGETA cu Propriile Noastre Gîndiri şi a Spune LIBERI ceea ce ni se pare sau CREDEM că este ALTFEL ( despre Dumnezeu !)
PATRU : nu este musai să cădem în „extaz” şi să rămînem cu gura căscată ÎNCHISĂ şi să acceptăm luînd drept „BUNE” orice ni se flutură pe la nas.
CINCI : întotdeauna vom avea CEVA de COMPLETAT (mai ales la nivelul acesta neaoş românesc, cu atît mai mult la vorbele celebru-lui Octavian Paler [nu doar despre Dumnezeu] un om formidabil dar paradoxal şi teribil de „miorit-dilematic”)
CINCI : nu cred că ai a te supăra că văd lucrurile (pe anumite planuri) mult ALTFEL şi că felul lui Paler de a povesti nu doar despre Dumnezeu, în contextul „românesc” al „României” , deşi atrăgător plăcut şi impresionant, nu este chiar BENEFIC.
ŞASE : tocmai de-aceea mă şi exprim LIBER şi VIU !
ŞAPTE : Mulţumesc !
OPT : INFINITUL !
Nu am luat-o eu direct! cred ca tu ai luat-o direct!
am exprimat destul de clar ca eu nu fac decat sa citesc si sa cuget!
am extras ceva ce mi-a placut, dar cititorii var gasi si alte pasaje interesante si toata cartea, de vor vrea sa o citeasca!
eu am Dumnezeul meu, la fel ca multi altii!
nu cade in extaz asa usor, stai fara teama! sunt multe chestii care ma inveselesc, altele care ma intristeaza, bucuria e una, extazul alta!
nu sunt in masura sa completez, nu sunt nici filosof si ici critic literar!
SAPTE: prezentul infinit!
Alexandra a scris bine. A zis (tran)scrisa, ci nu scrisa de Daniel Cristea-Enache.
In rest, prietene, tot nu ai dreptate. Judeci omul prin prisma raportarii sale la Dumnezeu. Nu se face asta. Avem LIBERATATEA de a ne raporta cum simtim la Dumnezeu, nu cum simti dumneata.
Pentru toti o melodie
nu, nu! am adaugat eu (tran). Avea dreptate Petre acolo! nu a fost scrisa de D>C>E, ci propusa si vorbita!
Mulţumesc Alexandra !
@Mihai Şerban
Prea multe erori şi prea mare-i uşurinţa folosirii sintagmei-ideii „Avem LIBERTATEA” !
Ţi-Am, V-am, AM impus cuiva cum să se raporteze la Dumnezeu ?!?
Despre Care „noi” vorbiţi ? Pe cine reprezentaţi ?
NU ! LIBERTATEA NU SE „ARE” !
Libertatea se dobîndeşte şi se ÎNŢELEGE după Secole de EXPERINŢE de, cu, şi ÎN Libertate!
Fără de care DumnezeuL nu se poate, abia DACĂ se poate „percepe” !
Cum este posibil ca un om de o (presupus) Cultură vastă să spună :
„Nu mi l-am putut imagina niciodată pe Dumnezeu aşa cum îl vedem pe tavanul Capelei Sixtine, pictat de Michelangelo: un bătrân cu barbă albă şi somptuoasă care îi întinde mâna lui Adam, dându-i viaţă.” ?????????????????????????
HALUCINANT ! se exprimă, mă scuzaţi, ca un IGNORANT ! Habar nu are despre CE vorbeşte !
EXACT ca dumneavoastră, Mihai Şerban, care [cred că] sînteţi cu adevărat mai mult decît TRAN(S) !
DA ! la nivelul spuselor AIUREA, îi atrag ATENŢIA,
DOAR ATÎT !
Omul se judecă singur pe sine în raport cu Dumnezeu !
(numai că Paler se EX-PUNE, o face în văzul Lumei ! Nimic nu-i inocent !)
Raportul cu Dumnezeu este atît de INTIM-MISTIC încît nu te etalezi în „cărţi scrise” pentru Vulgata Ignoranta, mai ales la 80 de ani !
NU ! Alexandra nu a zis „TRAN” !
NICI nu vreau şi nici nu trebuie să am Dreptate, pentru că DREPTATE nu există decît în Faţa LUI
DUMNEZEU !
ĂLA CARE ESTE ! tocmai Cel Nevăzut şi greu de imaginat,
pictat de Michelangelo pe tavanul Capelei Sixtine !
Mihai Şerban, încă n-aţi trecut de „Vama Veche” !
@Prietene
Nu-mi poti starni decat un zambet 🙂
Cui sa multumesc ca nu-s ca tine? Cred ca TIE !
Sa ai o seara frumoasa certandu-te cu Paler. In lipsa ! A lui !
Un banc, daca imi permiti.
E bine sa poti vorbi cu Dumnezeu, Problema este atunci cand iti raspunde !
Se pare ca tu stii toate raspunsurile. Si pe ale altora !
Te astept in :”Vama” ! Poate ai sa intelegi ce n-ai inteles !
Ptr. Mihai Şerban cel trans(cris)
În „Vama” de azi ?!?!! Doamne fereşte !
Că eşti ca Tine, mulţumeşte-i Lui Dumnezeu. Dar o fi bine cum eşti ?
Cum nu ştii despre ce vorbeşti, ci doar presupui, e mai bine înainte de toate să te cunoşti pe tine însuţi. Lasă-i pe alţii ! Fii mai corect, citeşte Atent, cată a desluşi, îndrăzneşte să ieşi din tipare şi fraze inteligente, clişee gata făcute, banalităţi conviviale şi bancuri „puştiste”, recunoaşte-ţi erorile !
Ascultă (şi) altceva decît „muzica” aia [de „vamă”]!
Cît despre „răspunsuri”, se vede treaba că tot n-ai înţeles mare lucru,
nu răspunsurile contează, ci întrebările cele BUNE, înţelept potrivite şi puse CUI Trebuie !
Rămîi cu bine, cu „Vama” , cu Paler, şi cu „e bine că nu-s ca tine” !
P.S. Mulţumesc pentru invitaţie, DAR, „Vama Veche” de azi nu mai e demult locul potrivit unde să „aştepţi” CEVA !
iar ai dreptate si stii toate raspunsurile. Succes in continuare,desi n ai inteles nimic,iarasi.Dar ai dreptate !
VADprietene ca in afara de abureli si cuvinte intortocheate nu vrei sa folosesti si argumente
1. Cartea este scrisa de Cristea, daca asa scrie pe coperta. Este cum spui tu.vorbita de Paler dar este scrisa de autorul de pe coperta
2.Raspunsul lui Paler este al lui si este la vesnica intrebare adica Tu cum ti l imaginezi pe Dumezeu? Am observat ca i ai contestat si raspunsul si chiar si cultura.
pe motiv ca nu a zis cum crezi tu
3.De modul cum m ai aburit nu zic decat ca orgoliul nu te lasa sa raspunzi clar si preferi sa te legi de gusturile omului atunci cand nu s ca ale tale.
4.In felul asta nu risti sa intelegi libertatea altuia si cred ca asta este o frica de a ta .Poate chiar fata de libertatea ta neinteleasa de altii si poate ca.nici de tine
DECI ai dreptate si cand te contrazici.
O altă Copertă !
Uite aici citeşte ce este şi cum este SCRIS :
http://www.polirom.ro/catalog/carte/convorbiri-cu-daniel-cristea-enache-4611/
http://www.elefant.ro/carti/biografii-memorii/memorii-jurnale/convorbiri-cu-octavian-paler-11573.html
Imi pare bine ca recunosti ca pentru orice exista si o alta Coperta sau Opinie. Dar nu NUMAI varianta TA.
CON vorbiri inseamna minimum DOI
Deci este SCRIS si cum zici tu, Dar incearca sa acorzi putina atentie si la ce au citit cei care spun ce citesc.
Se pare ca este tot din Paler: „să înveţe că doi oameni se pot uita la acelaşi lucru şi că pot să-l vadă în mod diferit” Ori poate ca si reciproca este valabila.Poate ai sa reusesti si tu sa inveti asta !
In afara de asta nu mai ai de spus nimic ? Alte certitudini PERSONALE de impus altora mai ai ?
2,3,4 ?????
„Ma izbesc mereu de impresia ca, la noi si lumina e putreda” – pagina 59…Alexandra, uneori „pestii – pilot” lanseaza provocari indecente din punct de vedere spiritual!
Felicitari pentru articol