„Calomnii mitologice”, Octavian Paler

O carte pe care v-o recomand la siesta pascală. Una dintre cărţile lui Paler, unde veţi regăsi gândurile sale inconfundabile şi unde despică firele mitologice în şapte, nu în patru. O carte din Biblioteca Adevărul, colecţia „O sută de opere esenţiale”, 2010, 300 pagini.

Încă o carte faină pe care am citit-o cu ceva timp în urmă, unde veţi descoperi câteva mituri dărâmate cu argumentele filosofice inconfundabile ale lui Paler, mituri ce i-a marcat existenţa, şi nu numai autorului, poate şi nouă.

adevarul-82-calomnii-mitologiceLegendele Olimpului, dezamăgirea „măreţiei” Muntelui Olimp, a peisajului arid, a contactului cu nimicul din Arcadia, veşnicele întrebări „dacă nu ar fi fost, nu s-ar fi povestit”, de ce s-a sinucis Narcis?, cand de fapt cei care se preaiubesc nu se sinucid, cum s-a luptat Don Quijote cu morile de vânt (şi cum se lupta şi astăzi, unii), cum transformă civilizaţia mentalităţi, de ce ar fi murit Don Juan de bâtrâneţe?, de ce sunt politicienii corupţi, de ce nu putem să uităm locuri natale şi multe, multe altele!

Veţi regăsi, desigur, prin repetiţie, mici paragrafe care se pot citi şi în volumul „Convorbiri cu Octavian Paler”, dar oare cum nu s-ar putea repeta un om, dacă acele gânduri sunt reale şi îi aparţin. Cum s-ar putea schimba cuvintele, dacă faptele nu sunt false?

Deseori, şi cred că nu sunt singura, mă regăsesc în vreo scriere, indiferent de autor. De fapt, asta e esenţa unei scrieri. Să ajungă la cititor şi să se regăsească printre rânduri. Este o explicaţie ce mi s-a dat de către cineva de specialitate. Şi cred. Pentru că nu arareori mi se întâmplă. Şi în acest volum mi s-a întâmplat iară să mă regăsesc printre rânduri şi gânduri.

Am găsit multe paragrafe demne de subliniat! Ştiu că sunteţi obosiţi, cu ochii abia deschişi, moleşiţi de căldură, vin, cozonac, ouă, friptură etc. Poate că, în timp ce vă odihniţi oasele, veţi descoperi singuri paragrafele care dau nuanţe şi întăresc ideea din titlu.

„Civilizaţia, zic unii, a perfecţionat poliţia şi serviciile secrete. L-a vârât pe om în istorie şi i-a pus o carte de rugăciuni în mână. Barbarii care n-au dorit să se civilizeze au nimerit în rezervaţii. Civilizaţia a ajutat omul să trăiască mai confortabil, dar şi să ucidă mai uşor şi mai repede. Ea a permis brutei din noi să se descurce mai bine şi, pe deasupra, să-şi însuşească  ipocrizia bunelor maniere. I-a dat, prin mijloacele tehnice moderne, posibilităţi pe care nu le avea în grote. Sălbaticii s-au mulţumit să-şi bată idolii când ei le-au înşelat aşteptările. Civilizaţia nu şi-a pierdut vremea cu asemenea „prostii”. Ea a tăiat, pur şi simplu, capetele statuilor care reprezentau zei, la Roma, punând în locul lor capetele unor împăraţi paranoici. Un navigator florentin care l-a însoţit pe Magellan în prima sa călătorie în jurul lumii relata un detaliu interesant. Întâiul băştinaş întâlnit în Patagonia căruia i s-a pus o oglindă în faţă şi-a pierdut minţile şi a fugit, îngrozit de propria imagine. Barbarii „civilizaţi” s-au obişnuit cu oglinzile. Nu au mai fugit. Dimpotrivă, au început să se studieze în ele, descoperind cochetăria.” [pag.63-64]

Lectură plăcută!

3 gânduri despre &8222;„Calomnii mitologice”, Octavian Paler&8221;

  1. Odata,demult, acum cateva clipe lungi am auzit pe cineva spunand timid, parca scuzandu-se: „Stiti, mie imi place foarte mult Paler” Si am „servit” Paler.
    Ei bine, din acest motiv am uitat sa-i cer bon fiscal.
    Dar nu mi-e frica, nu mi-e frica de ANAF. Paler nu exista ca fel de mancare in Meniu.
    Dar se mananca cu placere ! Si e destul pentru toti !
    Ma bucur mereu atunci cand cineva isi aminteste de Paler !

  2. chaiar trebuie sa iau in mana alta carte ! Eu ma gandeam la Arhipelagul Gulag cu toate ca imi vor fi necesare multe ore de lectura, dar cred ca ma vei abate catre aceasta propunere. O ai sau o caut la Biblioteca ?

Mi-ar plăcea să-ţi ştiu părerea...

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s