Kaplan, R., „Răzbunarea geografiei”

Parafrazând pe Henry Kissinger, „O carte fascinantă” care prin argumentele sale şi exemplificările din documente, ne explică, indiferent dacă suntem sau nu specialişti în geografie, că autorul îşi doreşte să restaureze adevărul fundamental, în ciuda faptului că „în modelarea acţiunilor noastre neglijăm factorul geografic”.

O carte destul de grea pentru cei care nu cunosc dimensiunile lumii reale, ori nimic din ce înseamnă „statul pe harta lumii”, o carte care

te plimbă din vremurile lui Herodot şi a altor vizionari, până în zilele noastre şi te proiectează, cu siguranţă, şi în viitor. Realizezi cu fiecare pagină citită, din totalul celor 452 de text, si alte câteva zeci de bibliografie, că părerile tuturor celor care au analizat fenomenul geopolitic, fie din unghiul analistului ori a jurnalistului, au fost foarte bine sintetizate şi puse în ordine logice de fenomenalul Robert D. Kaplan.

Robert D. Kaplan este cercetător, ziarist, corespondent  şi autor de rubrică pentru The Atlantic, senior fellow la Centrul pentru o Nouă Securitate Americană şi prim-analist în domeniul politicii la Stratfor. Din 2009 până în 2011 a fost membru în boardul Pentagonului pentru politica de apărare. 

Ediţia din 2014, de la Editura Litera, are o prefaţă în limba română scrisă de Paul Dobrescu, iar traducerea din limba engleză a fost realizată de Mihnea Gafiţa.

Am avut o imensă satisfacţie citind această carte, structurată în trei mari părţi: Vizionarii, Harta începutului sec. XXI şi Destinul Americii. Satisfacţie, pentru că am regăsit importanţa acordată geografiei în facerile şi desfacerile lumii, dar şi acea atenţie pe care, din nefericire, de la nivel superior, până la cel mai mic, nu o mai acordă aproape nimeni atât de profund.

Cel puţin eu, abia dacă mă mai regăsesc printre deciziile ministeriale, iar cei care ar trebui să sporească importanţa geografiei şi să militeze pentru ea, au alte priorităţi şi nici măcar acelea rezolvabile.

Mi-ar plăcea să extrag măcar un paragraf din cele pe care le-am marcat să vi le transcriu, dar între timp m-am răzgândit. De ce? Pentru că „Răzbunarea geografiei” nu e simplă literatură, e o carte mult prea complexă, nu menită să vă sperie, ci doar să vă provoace, bineînţeles, dacă nu aveţi alte opţiuni mai interesante!

Robert D. Kaplan, Răzbunarea geografiei, 2014, Editura Litera.

Nu că aş fi eu pasionată de geogra, dar cât timp respiraţi pe Pământ, e musai să nu mai blamaţi geografia şi mai aflaţi şi ce „vă spune harta despre conflictele viitoare”!

razbunarea_geografiei_robert_kaplanP.S. În completare, o poezie a unui cititor şi prieten fidel, care leagă geografia şi viaţa de scriitorul preferat, în loc de comentariu

Mi-ar plăcea să-ţi ştiu părerea...

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s