”Toamna patriarhului”, Gabriel Garcia Marquez

Primul roman din istoria lecturărilor mele pe care l-am citit greu și nu prea am înțeles mare lucru din el. A fost pentru prima dată când eu am nimerit o carte de genul acesta, cu o ”structură în spirală” cum spune autorul, fără un început anume și cu un sfârșit un pic previzibil, dar nu cu un happy end.

Nu vă pot descrie cumva povestea, pentru că nu este una, ci mai multe fire narative se amestecă în fraze fără de sfârșit. Multe cuvinte, aparent fără noimă, se amestecă simultan și, deseori, riști să îți pierzi concentrarea și o iei de la capăt. O frază are minim 4 pagini și se întinde chiar cât un capitol. Inedit!

Poate că asta mi s-a întâmplat doar mie, poate nu am fost pregătită pentru această carte, dar am rezistat cu stoicism până la finalul ei, provocându-mă să înțeleg ceva. Am înțeles, dar prea puțin din cât mi-aș fi dorit. Poate veți înțelege voi mai mult. Aștept să îmi spuneți! Așa că, neștiind să vă povestesc ceva concret, aleg să vă redau cuvintele autorului despre lucrarea sa, de pe coperta a patra a cărții apărute la Editura RAO, în traducerea din limba spaniolă de Tudora Șandru Mehedinți, 286 pagini.

”Literar, cartea mea cea mai importantă, cea care poate să mă salveze de la uitare este Toamna patriarhului… A fost romanul care m-a făcut cel mai fericit scriindu-l, căci este cel pe care am vrut dintotdeauna să-l scriu, si, în același timp, cel în care mi-am împărtășit plenar propriile experiențe și confesiuni… Într-adevăr, este un roman-mărturie, o autobiografie încifrată”. (G.G.Marquez)

Vă recomand cartea ca pe o adevărată provocare de înțelegere, răbdare și concentrare!

rao-toamna-patriarhului-gabriel-garcia-marquez-239838

Mi-ar plăcea să-ţi ştiu părerea...

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s