Iată ce nu ai mai citit de când nu ”ne-am mai văzut” 🙂 Am postat pe website ul meu cateva articole noi, observatii si impresii de prin locurile prin care am umblat in ultimele doua luni. Sper sa va placa!
Te invit să faci un popas pe care geografii l-au avut în aplicația specială organizată cu prilejul întâlnirii din Craiova, la Conferința Anuală a Societății de Geografie din România, ce s-a desfășurat pe 29 mai 2015, la fost Cetatea ”Baba Vida”.Ghidul nostru la ”Baba Vida” a fost Ivo Gheorghiev, un român din Bulgaria, președintele Asociației Românilor din Bulgaria, care nu obosește niciodată să povestească despre locurile despre care a cercetat, dar și despre satele românești, românii și ”drepturile” lor de pe partea celalaltă a Dunării.
Zajecar este un oraș frumos pe Valea Timokului, în Serbia. Departamentul de Istorie a Muzeului Național „Zajecar” a fost format în 1951. Un sector aparte este dedicat sitului Felic Romuliana, un sit de pe vremea Împăratului Galerius, iar înainte de a-l vizita propriu-zis în apropierea orașului, treceți mai întâi pe la muzeu să aflați istoria acestuia. Intrarea este 30 de dinari.
Departamentul muzeal deține peste 2.300 de obiecte din perioada dintre 19 și secolul 20 și sunt împărțite în colecții: decorațiuni, arme și echipamente militare, fotografii, documente, afișe, uniforme, hărți, steaguri, fabrica produse materiale militare-tehnice, timbre și fundație colecții. Colecțiile sunt, de asemenea, clasificate în funcție de perioade, și anume: perioada de până la 1918, perioada dintre 1918 si 1941, perioada Revoluției de Eliberare Națională și perioada de dezvoltare post-război.
Imagini din muzeu, mai ales obiecte descoperite in situl UNESCO / Felix Romuliana, puteți VEDEA AICI
Situat în sudul Serbiei, pe Valea Timocului, la o distanță de 11 km de Zajecar, Palatul Romuliana este un sit UNESCO ce datează din perioada antică târzie (Gamzigrad în slovenă), construit de imperatorul Galerius (293-311). La începutul primului secol al erei noastre, această zonă a făcut parte din imperiul roman, regiunea Moesia Superioară, iar din anul 272 a aparținut Daciei Ripensis. Cercetările arheologice sistematice la Gamzigrad au început în anul 1953 și au atins apogeul în anul 1970, fiind conduse de Academician prof.dr. Dragoslav Srejovic.
”Amprente culturale” este un proiect inițiat de Centrul de Tineret DJT Vrancea, în parteneriat cu Centrele de Tineret din Târgu Jiu și Sibiu. Un schimb interjudețean și intercultural de cunoaștere a patrimoniului natural și cultural din diferite zone ale țării, respectiv Muntenia, Oltenia și Transilvania.
Vă invit să urmăriți călătoria noastră de 4 zile, din perioada 6-9 iulie 2015, în mai puțin de 32 de minute, în care am surprins în ordine cronologică un traseu complex care îmbină absolut toate aspectele geografice și culturale ale zonelor străbătute. Răbdarea dumneavoastră sper să nu vă pună la încercare, ci doar să vă motiveze sau, eventual, să vă ”scormonească” amintirile.
Și pentru că este vară, iar în Vrancea este sezonul continuării tradițiilor și obiceiurilor prin desfășurarea unor festivaluri folclorice, v-am pregătit un reportaj de la cel mai recent, de la Bârsești, numit și ”Baba Vrâncioaia” unde am surprins câte puțin din fiecare aspect relevant. Veți descoperi legenda Tudorei Vrâncioaia interpretată de actorii Teatrului Municipal, dar și numeroase elemente etnofolclorice din județul Vrancea.
Click AICI pentru o lectură și o vizionare plăcută!
O vară minunată vă doresc!
Alexandra, pe de o parte ma inviti sa calatoresc cu tine, dar , pe de alta parte , ma trimiti singur prin tot felul de linkuri.
Daca vreau sa vad ceva, ma informez si merg acolo.
Aici am venit sa vad, prin filtrul tau, pe unde ai mai fost .
Alexandru.
am atasat linkurile de la web site ul meu! sunt scrierile si impresiile mele de pe site, iar aici, pe wordpress este o sinteza a ceea ce nu au citit prietenii mei de aici care nu stiu si de site ul meu. Deci linkurile nu sunt menite sa oboseasca, ci scurteaza o cale pe care nu am energia sa o mai detaliez. Nu am pus linkurile altora, ci tot ale mele! Nu ma indoiesc de vointa fiecaruia de a se informa!
Repede iti sare tandara!
Cum spuneai si tu trebuie energie si mai ales timp pentru a trece de pe un link pe altul, cu revenirile aferente la textul initial.
Nimeni nu este obligat sa citeasca sau sa rascoleasca prin arhive, dar m-am gandit totusi ca e binevenita o sinteza. Nu caut trafic, dar cu siguranta macar o singura persoana se va fi intrebat ce am mai facut! Asta am facut!
LIKE !
O vara frumoasa in continuare iti doresc !
multumesc! asemenea!