În Japonia, primăvara este un adevărat spectacol. Nu ştiu dacă voi avea vreodată timp să ajung în sezonul pomilor înfloriţi, dar mă bucur că primesc imagini, în timp real, pentru a le împărtăşi cu voi.
Dacă săptâmânile trecute spectacolul a fost dominat de caisul înflorit, acum este timpul Sakurei şi splendorii ei.
Aţi auzit de florile de cireş citind cărţile despre Japonia, aţi vazut poate la televizor sau poate că le-aţi admirat la faţa locului. Sakura se întâlneşte peste tot în Japonia şi florile sunt admirate pentru frumuseţea lor. Pentru SAKURA, la fel ca şi pentru UME se organizează adevărate festivaluri.
Sakura reprezintă numele florii cireşului japonez. Este o plantă din Clasa Magnoliopsida, Familia Rosaceae, Genul Prunus (Prunus serrulata, Prunus x yedoensis, Prunus sargentii, Prunus speciosa). Sakura este indigenă în Japonia, China, Coreea, dar se întâlneşte şi în India, Filipine, Canada, SUA, Germania etc.
În Japonia, Sakura simbolizează „viaţa efemeră” pentru că florile de cireş au „viaţa” limitată, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, sakura era folosită pentru întreţinerea sentimentelor naţionaliste şi militare.
Viaţa florilor durează 2-3 săptămâni, după care sunt scuturate şi purtate de vânt, formând la fel de efemer, câte un covor roz sau alb de petale. Locul lor este luat de frunze verzi. Nu fructifică, dar dacă lemnul nu va fi folosit în sculptură sau la confecţionarea vreunui obiect de mobilier, fiecare copac va aştepta anul următor să înflorească.
În Imagini (capturate zilele trecute pentru arhiva mea), varietăţi de SAKURA ce înfrumuseţează unul din oraşele japoneze.
ce imagine frumoasa, pacat ca la noi a cam prostit vremea natura, s-au prostit si copacii, nu stiu daca sa infloreasca ori ba..:(
au si ei destule calamitati! macar vremea sa le fie favorabila!
de ce ucid delfini?
exista un singur loc, o localitate de pescari, care au un festival al delfinului. Il venereaza pentru ca a fost mamiferul ce i-au determinat sa supravietuiasca. NU stiu exact istoria, dar din ce stiu nu vor sa renunte la aceasta traditie. Doar acolo se intampla, dar e mult mai la nord de locurile pe care eu le-am vizitat si nu e o practica nationala.
Există şi în Bucureşti două locuri unde în aprilie pot fi admiraţi cireşi japonezi înfloriţi: Grădina Japoneză din Herăstrău (unde sunt vreo 50-60) şi Grădina Botanică (unde se pare că există cel mai vechi cireş japonez din Bucureşti; are peste 50 de ani). Sunt superbi!
multumesc pentru informatie! cu siguranta vor aprecia toti prietenii ce ati completat si vor merge sa vada ciresii in Bucuresti! Parca mi-l amintesc si eu pe cel din GRadina Botanica