Turismul „utopic”

Facem ce putem să scoatem în evidență tot ce e mai bun din noi. Toate calitățile și toată energia le scoatem prin toți porii, pentru a ne arăta nouă și celor din jur că suntem demni de băgat în seamă. În ceea ce privește locurile de baștină sau cele în care trăim vor fi mereu cele mai frumoase. Nu ai cum să te depărtezi de subiectul în cauză, iar vrânceanul atașat de locurile sale strămoșești, cu atât mai mult va spune că ”țara” lui e cea mai frumoasă.

Vrancea este unul din ținuturile cele mai frumoase din țară, în care elementele naturale sălbatice se îmbină armonios cu elemente antropice arhaice. Naturalul este atât de bine armonizat cu viața socială și tradițională, încât atunci când spui ”Vrancea” nu știi la ce să te gândești mai întâi și ce să scoți în evidență prima dată.

Este bine să precizăm că Vrancea ca județ reprezintă un spațiu diferit de ”Țara Vrancei”, fapt știut mai bine de către cei care interacționează în mod direct cu nevoia deslușirii și ”răscolirii” misterelor. Despre ”Vrancea Arhaică”, ”Țara Vrancei”, ”Ținutul Putnei” sau Vrancea contemporană s-au scris numeroase cărți și s-au elaborat studii, așa cum de când suntem cetățeni europeni încercăm să obținem fonduri pentru diverse proiecte. A promova Vrancea din punct de vedere turistic este o idee foarte bună. Părerea este susținută atât de către cei care propun, dar mai ales de către cei care finanțează. Dacă pe idee se mai obține și câte un premiu, deja ne putem pune pe harta destinațiilor turistice europene sau mondiale fără probleme.

Se știe că a face un proiect de orice natură ar fi el necesită timp, fonduri, coordonare, dar mai ales oameni organizați și plini de energie, chiar atenți la detalii.

Sunt bucuroasă că anul acesta am văzut cum se derulează în paralel câteva proiecte despre Vrancea turistică, dar tot atât de dezamăgită sunt că, pe cât de frumos ne promovăm potențialul turistic, pe atât de antagonic este efectul: avem potențial, dar nu avem infrastructură; ne arătăm panoramele frumoase și cerul colorat, dar nu ne arătăm ”căile de acces” către peisaje unice în țară; avem proiecte de amenajare turistică, dar nu am fost consecvenți să le finalizăm; avem pensiuni turistice, dar nu le ocupă nimeni – prea multe în Lepșa și aproape deloc în alte spații; avem munți, dar nu avem cabane; avem lacuri, dar nu putem ajunge la ele;  avem rezervații, dar n-avem ghizi; avem agenții turistice, dar se promovează orice destinație din afara Vrancei; le avem pe toate, dar lipsește consecvența de a păstra măcar turismul de ”nișă” și atât timp cât proiectele vor fi realizate în echipe incomplete, turismul în Vrancea va deveni teorie ce poate rima chiar și cu ”utopie”.

P.S. Iubesc Vrancea cu tot ce are în ea și mi-aș dori să fie iubită de mai multă lume la fel cum ”vrâncenii adevărați” își iubesc tradițiile și obiceiurile și cu lacrimi în ochi și suflet trăiesc sentimentul că nu mai au cui le transmite.

DSC01757 DSC01753 DSC01763 DSC01761                                                                                                                       Foto: Arhiva personală

Un gând despre &8222;Turismul „utopic”&8221;

Mi-ar plăcea să-ţi ştiu părerea...

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s