Cicada – „privighetoarea Japoniei”

Cicada este o insectă denumită popular „trei greieri”. Cântecul ei este atât de puternic, încât un greiere obişnuit nu poate să-i acopere sunetul.

Ca specie, face parte din ordinul Hemiptera şi superfamilia Cicadoidea. Seamănă cu o muscă mai mare sau chiar cu o lăcustă, cu ochii proeminenţi şi aripile transparente şi trăieşte în zonele cu climat temperat cu nuanţe calde, subtropical şi tropical pe toate continentele, fiind descrise până în prezent peste 250 de specii, insectele adulte având în medie 2-5 centimetri lungime.

IMG_6891Foto: arhiva personală

În Japonia am auzit pentru prima dată cântecul Cicadei şi am fost destul de impresionată şi curioasă să descopăr această insectă. Peste tot unde există vegetaţie se poate auzi Cicada. O vezi mai greu prin desişuri, dar nu m-am dat deloc învinsă şi am reuşit să o surprind.

Insecta de sex masculin este cea care scoate zgomotele puternice prin părţile laterale ale abdomenului cu ajutorul unor membrane care vibrează, iar fiecare specie are sunetul caracteristic.

În Japonia, cântecul Cicadei şi a greierilor, în general, este asociat sezonului de vară. Deseori simbolul greierelui poate fi regăsit în romane, filme, jocuri pentru copii sau Haiku.

Am înregistrat pentru voi sunetul cicadei, la sfârşitului lunii august, în parcului templului shintoist Meiji din Tokyo. Sper să vă placă.

Mi-ar plăcea să-ţi ştiu părerea...

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s