Violarea secretului corespondenţei se pedepseşte de Codul Penal!

Aviz amatorilor care, din lipsă de ocupaţie şi nostalgici după vechiul regim când se făceau utili prin turnătorii de „doi lei”, violarea secretului corespondenţei se pedepseşte de Codul Penal.

Se ştie faptul că transportul corespondenţei are la bază nişte reguli. Poşta Română, în ultima vreme, se mişcă precum melcul, dar alte societăţi de curier rapid îţi fac treaba binişor. În ambele cazuri, curierul sau poştaşul trebuie să-şi facă treabă conform legii. Să păstreze discret secretul corespondenţei.

Se mai ştie faptul că, dacă la locuieşti într-un bloc, comunitatea vecinilor este foarte importantă. Unii vecini sunt mai buni, alţii de rea credinţă. La toate acestea, apropos de subiect, se mai adaugă sistemul de securitate de la uşa de intrare în bloc, dar şi calitatea cutiilor poştale, cu o mică garanţie de timp şi cu un sistem de închidere ce, deseori, se strică după câteva folosiri.
De multe ori, aceste cutii sunt deschise, iar cei ce transportă corespondenţa nu mai folosesc fanta, ci pur şi simplu deschid cutia şi aşază coresondenţa astfel încât să încapă, mai ales dacă sunt plicuri mai mari ori prea multe. NU e vina lor că-s cutiile cam mici şi „prăpădite”.

Ieri, curierul sau poştaşul o fi sunat de două ori la uşă, dar nu m-a găsit. Ca orice om activ, mai am şi treabă. Când nu e „adrisantul” acasă şi cutia e liberă, se lasă acolo corespondenţa, cu bună credinţă.

Însă, unii nostalgici, curioşi din fire şi fără prea multe ocupaţii, mai trec în vizor corespondenţele vecinilor. Dacă-s facturi nepuse în plic, se citeşte valoarea de pe ele să vadă şi el, „fostul turnător”, cât mai are de plată vecinu`, dacă îs avize sau somări de la bancă, trebuie să se ştie că vecinu` a dat de belea, iar dacă-s plicuri mai mari şi consistente, cu multe ştampile, deja curiozitatea îl macină pe individ atât de tare, încât se duce, ia foarfecele din casă, taie frumos colţul, dezlipeşte şi se uită ca prostu` să vadă ce a mai primit profa` din teritoriu! O fi vreo declaraţie de dragoste sau nişte bănuţi? ghinion!

Profa` a primit un certificat de participare la un curs de formare cu titlul „Influenţa mass media în promovarea/combaterea discriminării” şi pentru că acolo a învăţat destule, acum nu vrea să instige la ură, ci să atragă atenţia că VIOLAREA SECRETULUI CORESPONDENŢEI se pedepşte de Codul Penal, la fel ca orice încălcare a legilor prevăzute de Codurile în vigoare şi de Constituţia România. Mai mult de atât, LEGEA BUNULUI SIMŢ ar trebui să fie LEGEA DE BAZĂ şi dacă toată lumea ar respecta-o, ce frumoasă ar mai fi societatea!!!

Nu vreau sa acuz pe nimeni (deşi deseori am mai suprins pe cineva revizuind cutiile poştale), nu vreau să merg deocamdată la Poliţie să amprentez plicul, dar atrag atenţia tuturor celor care duc lipsă de ocupaţie şi sunt excesiv de curioşi, că indiferent dacă este corespondenţă clasică sau electronică, în noul Cod Penal, din 2014, articolul 302, alineatul 1, se stipulează:

Deschiderea, sustragerea, distrugerea sau reţinerea, fără drept, a unei corespondenţe adresate altuia, precum şi divulgarea fără drept a conţinutului unei asemenea corespondenţe, chiar atunci când aceasta a fost trimisă deschisă ori a fost deschisă din greşeală, se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.”

Stai departe de viaţa privată a altora! Te priveşte doar ceea ce afectează comunitatea şi securitatea comunităţii şi familiei tale! Aşa că, învaţă să selectezi cum trebuie!

plicuri

12 gânduri despre &8222;Violarea secretului corespondenţei se pedepseşte de Codul Penal!&8221;

 1. Alexandra (mă) EXASPEREZI !
  Urîtu-i peste TOT, nu-l mai întinde şi-aici !
  Nu mai ştiu dacă nu ţi-am spus-o direct (deşi cred că….) oricum am lasat-O
  de înţeles la înţelegere printre şoapte!
  SCRIE domnule, DOMNIŞOARĂ, cu URĂ EXTRATERESTRĂ despre Lucruri şi Chestii FRUMOASE !
  N-ai să schimbi vreodată nici codul penal, nici poşta română, nici, gropile, nici primăriile, nici porcăriile şi nici FIREA lucrurilor din România,
  DECÎT dacă vei scrie cu BUCURIE pînă la adînci bătrîneţi ( să te Ţie !)DOAR despre
  Minunăţiile din România, cu poze, cu vorbe cu cîntece cu VOIE BUNĂ şi harnică poezie, despre
  Oameni, copii, locuri, fapte, peisaje, descoperiri, revelaţii, arome, sunete, muzici, muzee, chilii, TAINE!

   • TACHINOASE
    „Greu” de înţeles ce ai dorit să „demonstrezi” trimiţîndu-ne la…..link-ding
    prin reportajul „geografic-foto” zbing, ploaie frig şi gri,ng ???
    Nu cred că ar fi neapărat util a intra într-o analiză a complexităţii situaţiunii şi a momentului ales teribil neprielnic. Cînd afară-i GRI frig, ploaie şi noroaie, o zi întreagă, poate deveni mocirlos-cleioasă NEAGRĂ !
    Am putea spune „Curat Ghinion!”, dar cînd pleacă omul la plimbare, dacă nu este neapărat musai şi n-are sula-n coastă, cu ceva zile-nainte se mai uită „profii de geogra” şi la previziunile METEO şi nu o iau da-n anapoda pe coclauri şi tarlale, guri de fluvii, mal de rîpe şi păduri făr pic de frunze, prin noroaie.
    Şi-apoi din cele vreo 55 de poze vreo 20 sunt cu ………………urbanisme şi rurale, tacîmuri şi farfurioare, şantiere, autobuze, stîlpi, hanorace colorate, bej-gri, betoane, iarbă apă, şi-o pisică.
    Ce să mai zic ? Nici de MORALĂ nu mai am suflu !
    Mioară, mioară, să nu-i spui,
    eclipsă nu văzui, eclipsată avui,
    cum la cot de Dunăre
    viaţa-i tare tulbure, ceru-i sus,
    norii grei,
    soarele şi luna,
    alta peste una,
    ţara nimănui,
    Asta-i Lumea !
    P.S. Aşteptăm cu nerăbdare expediţii cu soare, entuziasme, zîmbete şi voie bună.

   • exista o excplicatie pentru acea zi, indiferent de vreme, dar tu nu vrei explicatii! si asa e Dobrogea! nu am vazut soarele de ceva luni, asa ca e explicabil si pentru starea gri, daramite ptr noroaiele Romaniei! nu se poate cu veselie acum. Petre!

 2. AM UITAT !
  NU-i(n-am) nevoie de explicaţii, argumente şi lamentări revoluţionar-original-mioritice PUNCT
  De loc, deloc !

 3. La PORTA care vei privi
  E o Minune-ntreagă
  Cînd timpu-i scurt
  Ar fi păcat
  Să n-o deschizi ÎN TREACĂT

  iar VISUL care curge-aici
  e-un far din ceruri astfel
  ce dureros ar prinde
  de n-am atinge sensul LUI
  măcar prin aste frîngeri

  E ARIPA-aceasta o Eternitate
  Frumosul Armonia Simplul
  Doresc din suflet dincolo de HĂU
  Atît de pur să-şi dăruiască CLIPA

  Să O primim, s-O oferim, cu Verbul
  În libertatea cea mai fără margini
  Nu-i altul mersul decît ÎN
  Şi(-n)
  SOARE,
  HAR-NIC !

 4. Poţi tu să scrii pînă se toceşte tastatura că oricum ăla de le face nu citeşte aici şi aşa ceva. Şi nici nu-i pasă. El are altă treabă. Mult mai importantă.
  Aveam şi eu la o fostă adresă de bloc unde am locuit o perioadă o persoană cu probleme, care scotea tot ce prindea prin cutiile poştale dacă nu apucai tu să le iei. Facturi, scrisori, cataloage promo, tot, tot, tot. Spuneau unii vecini că o surprinseseră cu nişte sârme îndoite şi alte pensete cu care se ajuta să scoată tot ce era prin cutii. N-a reuşit nimeni să o dezbare de acest obicei.
  Acum, la adresa unde locuiesc e cineva care urmăreşte şi ia toate cataloagele de la Kaufland. Alea cu cupoane de reduceri. Corespondenţa în schimb nu interesează. Rămân deasupra la avizier, plicuri puse din greşeală în cutii, săptămâni întregi fără ca cineva să le ia de acolo.
  Fiecare cu boala lui. Unii cu clesterol, alţii cu ulcer… Ei cu cutiita poştală. Ce, crezi că le e uşor? 🙂

Mi-ar plăcea să-ţi ştiu părerea...

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s