Un vin bun unește destine

        M-am născut într-o zonă de câmpie unde erau câteva plantații de viță-de-vie hibridă, rezistentă la secetă și dăunători. Am gustat în copilăria mea câte puțin vin roșu iarna, iar toamna în timpul culesului eram nelipsită și așteptam cu nerăbdare să beau mustul roșu de culoarea sângelui.

Mai târziu m-am mutat pe meleagurile vrâncene și am constatat că vița de vie altoită nu se rezumă la un soi sau două, erau multe și fiecare avea rolul său. Apoi soarta m-a făcut să studiez mai mult zona și să abordez aceste caracteristici, la rece, din punct de vedere geografic.
Când am întâlnit prima persoană oenolog, academician și pasionat de meleagurile natale mi-am dat seama că dincolo de strugurele obișnuit trebuie să se ascundă o altă filosofie. Această filosofie mi-a fost confirmată sâmbătă, când o pledoarie perfectă despre vin și procesul de fabricație al acestuia a depășit bariera științifică și a atins-o pe cea sufletească reunind două echipe: cea a Vinconului și cea a blogosferei.
Nu e suficient să citești o etichetă și să-ți alegi vinul de pe raft după primul instinct sau după oricare sfat al prietenilor. Este mai mult decât necesar să știi povestea unui vin, fie el roșu sau alb. Să asculți pe cel care simte aroma și să înveți să simți povestea lui prin nări sau bolta palatină.
Vinul de Vincon Vrancea a reușit să adune laoltaltă aceste minunante echipe, poveștile celor 7 sortimente de vin degustate și distilatelor vechi de decenii, dar și a celorlaltor licori care așteptau în butoaiele de stejar să le cunoaștem istoria.
În Beciul Domnesc erau adunate alte istorii: ale sticlelor cumințele de veacuri, al prafului intrat în porii acestora care ne implora să nu-l ștergem, al mucegaiului care desena boltele și a pânzelor de păianjen ce decorau povestea.
O experiență minunată încheiată cu aroma de sărbătoare a unei tămâioase românești din 1989 ce a îmbujorat fețele noastre, mulțumiți că am aflat poveștile din spatele unei licori galbene, rose` sau roșie și, mai presus de toate, de neuitat că întotdeauna un vin bun unește cele mai diferite opinii în una singură: VINCON este medalia de aur a Vrancei, cu aperitiv de Jad, prânz de Muscat, desert de busuioacă sau miere de tămâioasă! [Va urma!]

Mi-ar plăcea să-ţi ştiu părerea...

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s